Flyselskap SAS EuroBonus SkyTeam

Fra Frankfurt til USA: Deltas strategiske endringer og dagens hub-nettverk

Fra Frankfurt til USA

Delta Air Lines har en lang historie som inkluderer både europeiske hubber og en sterk tilstedeværelse i USA. På 1900-tallet opererte selskapet en stor hub i Frankfurt, Tysklands fineste luftportsknutepunkt, men valgte å trekke seg ut. I dag fokuserer Delta på sine store hubber i USA og har ingen egen base i Europa. La oss se hvordan dette har utviklet seg.

Selskapets historie i Frankfurt

I en periode på 1980- og 1990-tallet hadde Delta en betydelig hub i Frankfurt. Denne basen fungerte som et viktig knutepunkt for internasjonale europeiske ruter, samt transatlantiske flyvninger til USA. På den tiden var europeiske hubber viktige for å koble passasjerer til USA og resten av verden.

Men i senere år ble det klart at Frankfurt ikke lenger var en lønnsom base for Delta. Selskapet ønsket å optimalisere flåten og fokusere på sine større amerikanske hubber. Det ble en vurdering av ressursbruk og lønnsomhet. På 1990-tallet begynte Delta å trekke seg ut av Frankfurt gradvis.

Hvorfor forlot Delta Frankfurt?

Flere faktorer spilte inn. Delta oppdaget at de fikk bedre lønnsomhet ved å bruke sine amerikanske hubber, spesielt Atlanta og New York, for å betjene europeiske ruter. Etter hvert som flyflåten ble modernisert med dagens langdistansefly som Boeing 767 og Airbus A350, ble det mindre nødvendig med en europeisk hub i Frankfurt.

Samtidig ble flyselskapers strategier endret. Selskap som Lufthansa og andre europeiske partnere tok mer av markedet i Frankfurt. Delta valgte å konsentrere ressursene i USA der de var sterkest og mest lønnsomme.

Delta One Lounge JFK Fra Frankfurt til USA
Delta One Lounge JFK. Foto: Delta

Fra Frankfurt til USA – dagens hubber i USA

I dag har flyselskapet  hovedsakelig sine store hubber i USA. Disse inkluderer:

  • Atlanta (ATL): Verdens travleste flyplass og Deltas sentrale knutepunkt. Herfra flys det til mange delstater og internasjonale destinasjoner.
  • Detroit (DTW): En viktig hub i Midtvesten for nasjonale og internasjonale flygninger.
  • Salt Lake City (SLC): En sterk vestlig hub, med gode forbindelser innen Europa og Asia.
  • Minneapolis-Saint Paul (MSP): En av de viktigste hubber for Nord-Amerika og Europa.
  • New York (JFK og LGA): Viktig for internasjonale og interkontinentale flyvninger, spesielt til Europa.
  • Seattle (SEA): En voksende hub for transpacific-flyvninger og Europa.

Disse hubene gjør at Delta nå kan tilby et bredt og fleksibelt rutenettverk, uten behov for en egen europeisk hub.

Hva betyr det for Norge og europeiske reisende?

Mens Delta en gang hadde en stor base i Frankfurt, har de i dag valgt å konsentrere seg om sine sterke amerikanske knutepunkter. Dette reflekterer en bredere tendens i luftfart, hvor store flyselskaper vurderer hvor de har best lønnsomhet og kontroll.

For norske reisende betyr dette at Delta i dag primært opererer via sine amerikanske hubber. Det kan bety flere flyforbindelser via USA, men uten en direkte europeisk hub fra Delta.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.