
Siden 1990 har Lufthansa utviklet seg fra å være Tysklands flaggselskap til en av Europas største flykonsern. Gjennom oppkjøp og strategiske allianser har de opparbeidet et omfattende nettverk av datterselskaper i Europa.
En kort bakgrunn om Lufthansa Gruppen – 35 års vekst fra 1990-2025
Lufthansa ble grunnlagt i 1953. Selskapet har hovedkontor i Frankfurt og er medlem av Star Alliance. Det er kjent for sitt høye servicenivå og store flåte med både korte og lange ruter. Over tid har konsernet kjøpt opp flere europeiske selskaper for å styrke sin posisjon.

Fra Swissair-konkurs til SWISS
I 2002 kollapset det sveitsiske flyselskapet Swissair. Lufthansa kjøpte i 2005 det nye sveitsiske selskapet SWISS. De beholdt merkevaren og basen i Zürich. Med dette etablerte Lufthansa et viktig langdistanse- og premiumsegment i Europa.
Oppkjøp av Austrian Airlines
I 2009 kjøpte Lufthansa det østerrikske flyselskapet Austrian Airlines. Dette ga konsernet tilgang til Øst-Europa og Midtøsten. Austrian har sin base i Wien og opererer både innenriks og internasjonalt.

Sabena og Brussels Airlines
Sabena var Belgias nasjonalflyselskap. Det gikk konkurs i 2001 etter å ha slitt med økonomien i mange år. Etter konkursen ble Brussels Airlines etablert i 2002. Lufthansa kjøpte 45 % i 2008, og fullt eierskap i 2017. Brussels Airlines har et sterkt nettverk til Afrika og et viktig europeisk rutenettverk.
Regionalt fotavtrykk: Air Dolomiti og Eurowings
Air Dolomiti, med base i Nord-Italia, ble fullt oppkjøpt i 2003. Det brukes som regionalt knutepunkt i Sør-Europa. Eurowings utviklet seg som konsernets lavprissatsing fra 2014. Selskapet driver innenriks- og europeiske ruter, og har forsøkt seg på langdistanse.

Ikke SAS – og ikke Alitalia
Lufthansa forsøkte i 2023 å kjøpe 41 % av SAS, men transaksjonen ble aldri fullført. SAS gikk over til SkyTeam høsten 2024 er en Chapter 11 prossess i New York.
Alitalia gikk konkurs på grunn av flere sammensatte faktorer. Selskapet hadde slitt med økonomiske problemer i mange år. Hovedårsakene var høye kostnader, dårlig lønnsomhet og kraftig konkurranse i det europeiske markedet.
Selskapets økonomiske utfordringer forverret seg over tid, blant annet på grunn av stor gjeld og svake driftsresultater. I tillegg var det perioder med politisk usikkerhet og dårlige strategiske beslutninger. Dette førte til at Alitalia ikke klarte å tilpasse seg raskt nok til markedets krav.
I 2017 gikk selskapet inn i en restruktureringsprosess, men dette var ikke nok. I 2021 ble selskapet formelt avviklet etter at det var blitt overtatt av Italia og prøvd restruktureringsplaner uten suksess. Samtidig var Lufthansa lenge interessert i Alitalia, men selskapet ble avviklet i 2021. Oppfølgeren, ITA Airways, ble lansert med statlig støtte.

ITA Airways: Et veiskille i 2025
Lufthansa kjøpte i januar 2025 en 41 % eierandel i ITA Airways. Italienske myndigheter beholdt resten. Dette gjør ITA til en del av Lufthansa-konsernet, men de har foreløpig ikke kontroll. Lufthansa har ambisjoner om en fremtidig integrasjon, og ITA blir værende som eget merke.
En modell med flere merkevarer
Lufthansa lar datterselskapene beholde sin identitet. SWISS, Brussels Airlines, Austrian og Air Dolomiti flyr under egne navn. Samtidig samarbeider de teknisk og kommersielt. Konsernets “multibrand, one group”-strategi gir lokal tilpasning og fleksibilitet.
Utsiktene fremover
Lufthansa har vært en ledende aktør i europeisk luftfart i 35 år. Men veksten har stilnet noe. Tap av SAS og Alitalia, samt sterk konkurranse fra lavprisselskaper, utfordrer konsernet. Hvordan Lufthansa tilpasser seg videre, blir avgjørende for fremtiden.
Kort oppsummert: Lufthansa har profittert på oppkjøp og konsolidering siden 1990. Men nye utfordringer og markedstrender stiller krav til videre vekst og strategic tilpasning frem mot 2030.