Flyselskap

Boeing 747 (B747) – kan snart være historie

B747-100 PanAm

De siste flyene fra Boeing fabrikken B747, også kjent som “Queen of the Skies” kan snart komme av samlebåndet. Boeing fabrikken vurderer å senke produksjonstakten til et halvt fly per måned fra September 2019.

Boeing 747, også kjent under kallenavnet «Jumbojet», er verdens nest største passasjerfly etter Airbus A380. Den første Boeing 747-100 kom allerede I 1970, og ble levert til Pan Am. Firemotors flyet har senere fått skarp konkurranse fra andre 2 motors fly, som med lavere drivstoff forbruk, og lenger rekkevidde har utkonkurrert maskinen.

B747-AirForceOne

Queen of the skies

Mange synes fortsatt at B747-400 er det vakreste flyet, og er også flyet som anvendes av den Amerikanske presidenten – “Air Force One”

Boeing lanserte en ny versjon av flyet B747-8, men det har ikke vært noe salgssuksess. Foreløpig kun tatt I bruk av Lufthansa og Air China i passasjerversjon, mens Hong Kong baserte Cathay Pacific, og Cargolux har kjøpt frakt versjonen.


Boeing 747, også kjent under kallenavnet «Jumbojet», er verdens nest største passasjerfly etter Airbus A380 og verdens første bredbuksfly. Flyet er et kommersielt passasjer- og transportfly med fire jetmotorer, lett gjenkjennelig på pukkelen rett over nesepartiet hvor flygerne og en del passasjerer sitter. Det produseres i Everett nord for Seattle i USA av Boeings Commercial Airplanes og har kommet i en rekke utgaver. Den originale utgaven, som hadde sin første kommersielle flyvning i 1970, var to og en halv ganger større enn forgjengeren Boeing 707, og flytypen beholdt rekorden for flest passasjerer i 37 år fram til 2007.

Da Boeing 747 ble introdusert, var det en utbredt oppfatning at supersoniske fly snart ville ta over for passasjertrafikken. Det var derfor ikke ventet at modellen ville bli særlig langlivet.[6] Spådommen om supersoniske fly slo feil, og i dag er 747 fremdeles i bruk. Per september 2018 var det produsert 1 547 fly. Foruten å frakte passasjerer har flyet en rekke andre bruksområder. Ombygde utgaver brukes blant annet av USAs forsvar (Air Force One) og av NASA til å frakte romferger.