Flyselskap

Qatar Airways har ingen planer om styre-representasjon i IAG

IAG tailfins

Qatar Airways sa onsdag formiddag at de fortsatt har “fullstendig tillit” til British Airways-eier International Airlines Group (IAG), og at de ikke jakter etter styre representasjon. Flyselskapet meldte 1 august 2016 at de hadde økt sin eierandel i IAG til 20,01 prosent fra 15,67 prosent, og er den gruppens største investor.

QR CEO“Vi har absolutt tillit. Vi ville ikke ha økt vår eierandel til 20,01 prosent hvis vi stilte det minste spørsmålstegn om IAGs evner og kunnskaper til å drive denne gruppen svært effektivt” . Dette uttalte CEO Akbar Al Baker til reportere i Doha onsdag formiddag.

Qatar Airways har avtalt å kjøpe inntil 10 prosent av aksjene i Latin-Amerikas største flyselskap Latam. I tillegg skal selskapet ta en 49 prosent eierandel i Italias nest største operatør Meridiana.
“Vi ønsker å ha partnerskap i alle større markeder,” fortsatte Al Baker onsdag. “IAG gir oss denne muligheten i Europa og  gjennom sine joint ventures på andre siden av Atlanteren. Latam vil gi oss tilgang til en annet veldig stort marked i Sør-Amerika. ”

Girer for videre oppkjøp

Qatar Airways er “i ferd med å gjøre alle restruktureringer- og papirene med Meridiana” og vil snart “se både til øst og vest i jakten på ytterligere investeringer”, sier Al Baker. Han ville ikke gi ytterligere detaljer, men flyselskapet har sagt det er interessert i å anskaffe en eierandel i en indisk flyselskap og i Afrikas Royal Air Maroc. På onsdag Al Baker sa Qatar Airways ønsker sterkere relasjon med oneworld-alliansen medlemmet American Airlines som, ville bedre connections i det amerikanske markedet. American Airlines, sammen med flyselskapene Delta og United, har ledet en mislykket kampanje eller “dritt-pakke” for å begrense Qatar Airways og de andre Gulf selskapene Emirates og Etihad Airways tilstedeværelse i USA. Påstander om urettferdige statlige subsidier og dårlige arbeidsforhold. Gulf operatørene har konsekvent benektet påstandene.

Hvem er IAG ?

International Airlines Group er en av verdens største flyselskap grupper med 541 fly som flyr til 274 destinasjoner. Årlig transporterer gruppen nesten 95 millioner passasjerer.  IAG er den tredje største gruppen i Europa og den sjette største i verden målt i omsetning. Selskapet ble stiftet i januar 2011, og IAG  er morselskapet til Aer Lingus, British Airways, Iberia og Vueling. Det er en spansk registrert selskap med aksjer notering på London Stock Exchange. Konsernets hovedkontor er i London, UK. IAG kombinerer ledende flyselskapene i Irland, Storbritannia og Spania, slik at de kan forbedre sin tilstedeværelse i luftfarts markedet. Samtidig beholde sine individuelle merkevarer og løpende drift. Flyselskapenes kunder drar nytte av et større nettverk for både passasjerer og  cargo. Selskapet har ogsp en større evne til å investere i nye produkter og tjenester gjennom forbedret økonomisk robusthet.

British Airways og Iberia er medlem av oneworld-alliansen.