Article

Blir disse reisemålene “det nye Tyrkia”?

I årevis har Tyrkia vært den store feriefavoritten for mange nordmenn. Nå har uroligheter og en generell usikkerhet over hvor trygt det er å reise dit ført til at svært mange vil velge annerledes. Spørsmålet er: Hvor reiser vi om vi ikke reiser til Tyrkia?

De store reiselivsoperatørene har kuttet kraftig i tilbudet til Tyrkia. Ving melder om en reduksjon på ca 20% denne sommeren. Nedskjæringen kommer i tillegg til reduksjonen de utførte allerede sist sommer. TUI kutter kraftig og Apollo har tatt bort all sin trafikk til Tyrkia. Det er for risikabelt mener alle sammen. Folk velger andre reisemål. Det samme sier Norwegian som hadde direkte flyforbindelser fra Oslo til Antalya hver dag sist sommer. Denne sommeren flyr de kun 3 ganger i uken fra Oslo. Fra de andre norske byene glitrer flyrutene til Tyrkia med sitt fravær.

Samtidig meldes det om sterk økning i etterspørselen etter reiser til andre deler av Middelhavet. Flytrafikken gjør sitt for å møte etterspørselen og denne sommeren vil det gå enda flere fly til Mallorca, Kreta og Rhodos. Dette er øyer hvor det allerede sist sommer var kamp om både hotellsengene og solsengene. Nå skal enda flere feriegjester finne sitt hotell. Prisnivået stiger i takt med etterspørselen og ingenting tyder på at det er disse reisemålene som kan stille opp som et godt alternativ til den rimelige Tyrkiaferien.

Bulgaria

– Allerede nå har vi solgt 60% flere reiser til Bulgaria enn på samme tid ifjor, sier Ruth Elin Simonsen i solfaktor.no. Salget av sommerreiser har så vidt begynt men tendensen er tydelig. Bulgaria er et rimelig ferieland og for mange blir det alternativet til Tyrkia, mener hun. Det er ikke bare i Norge vi ser denne tendensen. Også i Sverige og Danmark har etterspørselen til Bulgaria økt.

Kanariøyene

Gran Canaria er feriefavoritten fremfor noen i vinterhalvåret. I sommermånedene er det derimot stille der. Nettopp dette vil gjøre øya til et godt valg denne sommeren. Her er det fortsatt mulig å få tak i gode hoteller, klimaet er behagelig og prisnivået er betraktelig lavere enn på de populære feriestedene i Middelhavet. – Bare vent å se, mener Thomas Engelstad i restplass.no. Gran Canaria kommer til å bli “hot” denne sommeren.

Portugal

Mens de spanske feriestedene nærmer seg overbefolket er det fortsatt god plass på strendene i Portugal. Billig er det også, for selv om valutaen er Euro har landet et lavt prisnivå. Det merkes på det totale feriebudsjettet. Til sommeren går det direkte fly flere ganger i uka både til Faro på Algarvekysten og til Lisboa som har badebyene Carcavelos, Estoril og Cascais rett rundt hjørnet. – For Tyrkiafareren som trekker vestover vil Portugal bli et alternativ, mener Engelstad.

Polen

Sopot ble for alvor satt på kartet sist sommer. Badebyen som ligger like ved Gdansk i Østersjøen har lang, hvit sandstrand, bra hoteller, gode restauranter og et spenstig natteliv i sommermånedene. Med kort flytid og direkte flyruter fra et stort antall norske byer er vi ikke i tvil om at suksessen vil forsterke seg denne sommeren. At prisnivået er svært hyggelig er med på å gjøre Polen svært populær som destinasjon.

– Det er et aldri så lite paradoks at våre tall for sommeren 2016 viste en økning i solgte reiser til Tyrkia sammenlignet med året før, forteller Simonsen. Den største økningen hadde vi fra Sverige som faktisk gikk opp med hele 50%. I Danmark og Norge økte salget med 7%. Det samme vil ikke bli tilfellet denne sommeren hvor tilbudet er betraktelig mindre, men det kan se ut som Tyrkia alltid vil ha sine trofaste tilhengere.

Kilde: Pressemelding Restplass.no