Tips

TIPS: Her er tipsene som redder mobilen i kulda

tips som redder

Hvorfor blir mobilen din påvirket av snø og kulde og hvordan passer du best på telefonen på kalde dager?.  Her er tipsene som redder mobilen i kulda.


Alle elektroniske produkter, mobiltelefoner inkludert, kan bli påvirket av snø og kulde. Batterikapasiteten kan bli redusert og displayet kan virke seigt og tregt – for å nevne noe.

– Dersom du husker noe av det du lærte i naturfag på barneskolen vet du at kjemiske og fysiske prosesser kan bli tregere jo kaldere det er. Det er nettopp dette mange opplever nå i vinterferien, at for eksempel mobilen ikke fungerer slik den pleier. I tillegg kan tørr vinterhud gjøre at man får et inntrykk av at skjermen på mobilen virker dårligere, sier Torfinn Halvorsrud, salgsdirektør for Telecom hos Elkjøp.

Han mener kondens også bli en utfordring på enkelte vinterdager, men at dette totalt sett er et mindre problem.

Tipsene som redder mobilen i kulda og en real norsk vinter

Men hvor mye real norsk vinter tåler egentlig dagens høyteknologiske telefoner?

– Alle mobiler som selges på det norske markedet skal kunne tåle norsk vintervær, så lenge du holder seg innenfor produsentenes generelle anvisninger og bruker sunn fornuft. Du skal kunne bruke telefonen akkurat som på sommeren, men det sier seg nesten selv at det vil være en fordel å prøve å holde mobilen så varm og så tørr som mulig, sier Halvorsrud.

– Hvis du bruker mobilen en stund, slik at den blir kald, og deretter legger den i en varm innerlomme, vil det kunne oppstå kondens. For å unngå kondens bør oppvarmingen av mobilen skje så gradvis som mulig. Det enkleste og beste er å legge mobilen i en kjølig yttergang i når du kommer hjem, og så hente den inn i stua senere, sier Halvorsrud.

Et annet triks kan være å skaffe seg et mobildeksel eller et etui. Disse vil til en viss grad være med å beskytte mobilen mot kaldt vær.

Vannresistente mobiler og hanskemodus

Men finnes det mobilmodeller på markedet i dag som tåper kulde bedre enn andre? Nei, mener Elkjøps Halvorsrud. Når det gjelder Kong Vinter så biter han lite hardt, uansett hvilken produsent du kjøper telefon fra.

– Vannresistente mobiler kan imidlertid ha et lite fortrinn på kalde dager, og her har både Sony og Samsung veldig gode modeller. Noen telefoner har nå også såkalt «hanskemodus», som betyr at berøringsskjermen kan betjenes også med hansker, forutsatt at de ikke er for tykke. I tillegg finnes det mobilvanter på markedet, der det er sydd inn ørlite metall i fingertuppene, slik at man veldig enkelt kan bruke skjermen uten å ta av vantene, sier Telecom-spesialisten.

Få mobiler blir skadet av kulden

Trass i at mange opplever visse utfordringer med mobiltelefonene sine vinterstid, har verken Elkjøp eller verkstedene kjeden samarbeider med registrert noen oppgang i antallet reparasjoner den siste tiden.

Halvorsrud mener dette beviser at norsk vinter i det store og hele ikke greier å sette dagens mobiltelefoner ut av spill i særlig stod grad.

– Man skal kunne stole på at mobilen fungerer, selv når det er kaldt snøvær ute. Vi får inn en begrenset mengde mobiltelefoner med fuktskader for tiden og noen med fysiske skader som har oppstått etter røff bruk. Slik er det imidlertid også midt på sommeren, når kundene våre tar med seg telefonen på stranden eller bruker den til ferieaktiviteter, sier Halvorsrud.

Han mener at en trygghetsavtale for mobiltelefonen kan være et godt alternativ for de som ønsker å sikre seg ekstra godt. Da vil man være dekket dersom uhell og fuktskader skulle ødelegge mobilen.