Article

Terroraksjoner svekker reiselysten, men bare noen dager

London svekker

De mange terroraksjonene i europeiske storbyer fører til en kortvarig stans i nordmenns reiselyst. 

– Når det har vært terror i London, går bookingene ned. Men det tar seg veldig fort opp igjen. Det er bare snakk om noen dager, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolf Andreassen i reisebyråkjeden Ticket til NTB.

Det samme mønsteret finner bransjeorganisasjonen Virke Reise Utland. Undersøkelser de gjennomførte etter konsertbomben i Manchester 23. mai, men før bil- og knivdrapene på London Bridge og sist helgs moskèangep i Finsbury Park, viser at terrorhandlinger har liten og kortvarig effekt.

– Det store bildet er at flere nordmenn denne sommeren vil reise til europeiske storbyer, sier direktør Sverre McSeveny-Åril i Virke Reise utland.

Unngår Tyrkia og Egypt

Men i land som Tyrkia og Egypt, der terroren har vært rettet direkte mot turister, er situasjonen en helt annen.

– Der blir turistene borte. Det er Tyrkias store problem at turistene ikke lenger vil reise dit, sier Wolff Andreassen i Ticket.

Også dette understøttes av bransjeorganisasjonens undersøkelse. Tyrkia er ikke lenger et reisemål.

– Rundt Middelhavet drar nordmenn lenger vest nå. Flere reiser til Hellas, Spania, Kroatia og Bulgaria, sier Virke-direktør McSeveny-Åril.

 

Les også: 200.000 Nordmenn har ikke reiseforsikring

Gir ikke egne råd

Reiseselskapene gir ikke egne vurderinger av terrorfare overfor sine kunder.

– Vi anbefaler alltid å følge UDs reiseråd og anbefaler ikke reiser til destinasjoner UD frarår. Ellers sier vi at folk selv må avgjøre om de skal dra eller ikke når terroren har rammet. Vi oppfordrer også til å følge med på informasjon som er gitt av lokale myndigheter, sier Andreassen.

Ticket-ansatte rapporterer ikke om terrorfrykt fra kundene. Antall reiser til London øker i sommer. Det er heller ikke frafall på reiser til Paris, Nice.

– Folk har vel vent seg til det dessverre. Men med en gang det skjer, er de litt mer reserverte. Men når etterdønningene har lagt seg vet man at terror kan ramme hvor som helst. Vi kan ikke leve med å holde oss unna, sier hun.