Flyselskap

Qatar Airways planlegger å etablere en sekundær base i Oman

Endelig en god nyhet for reisende som flyr via Midtøsten ofte. I følge kilder som er kjent med saken, har Qatar Airways bekreftet at selskapet planlegger å åpne en sekundær base i Oman. Basen går under navnet «The Second Doha Hamad.»

Etableringen av den nye basen vil generere en ny «inngangsport til resten av verden» for Qatar Airways, og vil bli lokalisert på Sohar International Airport (OHS), i Oman. OHS ligger på den nordlige kysten av Midtøsten, vest for hovedstaden Muscat, og nær grensen til De forente arabiske emirater.

Hvorfor en sekundær base i Oman?

Qatar er midt i en fullstendig blokade med sine naboer i Gulfen – UAE, Saudi Arabia, Bahrain og Egypt. Som et resultat har Qatar Airways administrerende direktør, Akbar Al Baker, utelukket ytterligere investeringer til de nasjonene. Han har sagt at selskapet vil vurdere andre steder for å drive opp inntektene til flyselskapet. Flyselskapet har allerede bekreftet at de starter ruter mellom Doha (DOH) og Sohar (OHS) med tre ukentlige ruter fra 8. august 2017, som er det første skritt på veien til å etablere Qatars sekundære base.

 

Base i Oman
Kartet viser Doha, Sohar og Muscat Illustrasjon: GCMAP.com

Oman opprettholder sin nøytralitet i dagens politiske situasjon, og har et godt forhold til sine naboer i  Gulf-regionen. Det er også andre faktorer som kan forklare hvorfor Oman ville være et attraktivt sekundær knutepunkt for Qatar Airways:

Sohar (OHS) ligger svært nær grensen til UAE. 88,5% av UAEs totale befolkning er utenlendinger (expats), og på grunn av blokaden som ser ut som den kan drøye i tid, kan de reisende ikke fly direkte til Doha (DOH), som de kunne ha gjort tidligere.

Men med et annet knutepunkt i OHS, vil disse expatsene bare være omtrent en time fra en flyplass som gir tilgang til Qatars rutenett.
Qatar har investert mye i OHS, og en kilde kjent med utvidelsen sier at en rekrutteringen av bakkepersonell som flyplass-medarbeidere, serviceagenter, salgsledere og andre stillinger er i full gang.

Qatar har mange fly uten faste ruter for øyeblikket. Disse flyene står for tiden parkert, normalt skulle de benyttes i Qatar Airways to største markeder: Saudi-Arabia og UAE, samt populære destinasjoner i Bahrain og Egypt. Noen av disse flyene flyr for British Airways for øyeblikket, og avhjelper med den pågående streiken – men når BA-streiken avsluttes, skal disse maskinene tilbake til Doha.

Ny base i Oman – nytt selskap ?

Ny base i oman
Foto: Qatar Airways

Al Maha (bildet) var et datterselskap til Qatar Airways som skulle drive rutetrafikk i Saudi-Arabia. Imidlertid hadde Qatar problemer med å skaffe nødvendige lisenser (AOC) for å sette rutene i drift. Så dette ble lagt på is. Al Maha-flyene har forskjellige kabin-innredning fra Qatars øvrige fly. På grunn av denne inkonsistensen, vil det være mere rasjonelt å stasjonere flyene ved en ny base, flyruter innenfor rekkevidden av A320.

Les også: Introduksjon til Oman Airways

De nye rutene mellom Doha (DOH) og Sohar (OHS) kan fungere som  «feeder flights», slik at passasjerer kan starte sin flyreise med Qatar Airways fra Sohar, Oman og fortsette fra Doha (DOH) Hamad International.

Hvilke destinasjoner vil bli fløyet fra Sohar?

Kilder kjent med saken har sagt at det er planer for rundt 15 destinasjoner fra den nye basen i Sohar, og planene for følgende destinasjoner har vært diskutert:

  • Amsterdam (AMS)
  • Bali (DPS)
  • Bangkok (BKK)
  • Delhi (DEL)
  • London (LHR)
  • Paris (CDG)
  • Phuket (HKT)
  • Tbilisi (TBS)
  • Zagreb (ZAG)
  • Zürich (ZRH)

 

Kilde: Muscat Daily