Article

Orkanen Maria har slått ut strømforsyningen i Puerto Rico

Foto: Wikimedia
Orkanen Maria har slått ut strømforsyningen i hele Puerto Rico, melder BBC. Øya har en befolkning på 3,5 millioner.

Orkanen Maria slo ut hele Puerto Ricos strømforsyning da den traff land på sørøstkysten av øya onsdag. Allerede er det omfattende ødeleggelser.

Orkanen Maria har allerede krevd ni menneskeliv på andre karibiske øyer. Den er den kraftigste orkanen som har rammet Puerto Rico med sine 3,5 millioner innbyggere siden 1932. Da Maria feide inn over land ved havnebyen Yabucoa, var den nedgradert til en kategori fire-orkan, med vindkast målt til opptil 70 meter per sekund. Men det var fortsatt en meget kraftig orkan som herjet øya med livsfarlig vind i mellom 12 og 24 timer.

Borgermester Felix Delgado i byen Catano på nordkysten sier at 80 prosent av husene i det fattige nabolaget Juana Matos er ødelagt.

På veien rev den opp trær med rota, slo ned kommunikasjonsmaster og slapp store mengder regn. Men på vei over fjellene ble den også nedgradert til kategori tre.

San Juan rammet

Mange steder, blant annet i San Juan, er det omfattende oversvømmelser, med biler halvveis under vann i gater som var forvandlet til elver.

Alle landets cirka 3,9 millioner innbyggere har mistet elektrisiteten, og allerede før Maria feide inn i landet tidlig onsdag morgen, ble det meldt om bølgeblikktak som fløy rundt og vinduer og dører som ble revet av hengslene.

Om Puerto Rico

Puerto Rico er en øygruppe i Karibia, med 3 944 259 innbyggere. Øygruppen er et selvstyrt, uinnlemmet territorium som tilhører USA. Landet ble amerikansk koloni i 1898. Innbyggerne har ikke stemmerett ved amerikanske valg. Hovedstaden er San Juan.

Puerto Rico befinner seg nord i Karibia, øst for Den dominikanske republikk og vest for Jomfruøyene. Øyene ligger ca. 1500 km utenfor kysten av Florida, som er nærmeste fastland i USA. Puerto Rico består av hovedøya Puerto Rico, som er den minste av øyene i De store Antiller, og et antall mindre øyer og holmer, hvorav Mona og de to spanske JomfruøyeneVieques og Culebra er de største. Personer født i Puerto Rico er statsborgere i USA, og valutaen er amerikanske dollar.

Flyselskapet Norwegian fløy i perioden 2015-2017 direkte mellom Skandinavia og San Juan.

%d bloggere liker dette: