Flyselskap

Superjumbo fra Air France måtte nødlande

måtte nødlande

Et Airbus A380-fly fra Air France har nødlandet i Canada etter å ha mistet et motordeksel i lufta.

Motoren fikk store skader, opplyser flyselskapet. Flytypen går under tilnavnet «superjumbo», og er det største passasjerflyet som finnes.

– Flight 066 landet uten ytterligere ødeleggelser ved den militære flyplassen i Goose Bay i Canada. Alle de 520 om bord ble evakuert uten skader, sier en Air France-talsmann. Flyet landet klokka 17.42 norsk tid.

Flyet var på vei fra Paris til Los Angeles, og var om lag en time fra den canadiske kysten da store deler av dekselet rundt en av motorene på høyre side falt av, opplyser en av passasjerene om bord, Miguel Amador, til Global News i Canada.

Han har lagt ut en video på Twitter som viser ødeleggelsene, og antyder at en kollisjon med en fugl kan ha vært årsaken.

måtte nødlande

En annen passasjer forteller om et høyt smell og kraftige vibrasjoner.

Måtte nødlande – mulig bird strike

En bird strike – noen ganger kalt birdstrike, fugle-inntak (i en motor), fuglefare eller fugleflyvningsfare (BASH) – er en kollisjon mellom en fugl eller flaggermus, og et fly. Begrepet brukes også når fugler flyr inn i kraftledninger, tårn og vindturbiner.

Bird strike er en betydelig trussel mot flysikkerheten, og har forårsaket en rekke ulykker med personskader. Antall store ulykker med sivilfly er ganske lavt, og det er anslått at det kun er 1 ulykke som har forårsaket dødsfall. Flertallet av Bird-strikes (65%) forårsaker liten skade på flyet, men kollisjonen er vanligvis dødelig for den eller de involverte fuglene.

De fleste ulykker oppstår når det er en kollisjon som involverer en fugl (eller fugler) og vindruten eller en fugl (eller fugler) suges inn i motorer av  fly. Disse forårsaker årlige skader som har blitt estimert til 400 millioner dollar i USA. Totalt  1,2 milliarder dollar på verdens-basis.

%d bloggere liker dette: