Flyselskap

F35-flyene kommer til Norge torsdag

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
De tre første F35-flyene skal etter planen ankomme Norge på torsdag, dersom været tillater det. Flyene flys til Norge av amerikanske piloter.

– De tre flyene skal lande på Ørland cirka klokken to torsdag 2. november, opplyser sjef for kampflyprogrammet, generalmajor Morten Klever. Det avhenger imidlertid av været, og ifølge Klever er det ventet regn og vind.

Overtakelsesseremonien for flyene holdes en drøy uke senere, 10. november.

Om F35

F-35 har en rekke svært avanserte sensorer og muligheter ingen andre kampfly har i dag. Ved å snakke med overvåkingsfly, bakkestyrker, skip eller soldater, kan kampflyet gi andre enheter verdifull informasjon. Dermed kan Forsvaret ta enda bedre avgjørelser i pressede situasjoner. Flygere kan også få et enestående overblikk over det som skjer, med muligheten til å gjøre flere ting på én gang: Bekjempe andre fly, drive elektronisk krigføring, bekjempe bakkemål, hente inn etterretning og sende og motta data fra andre vennlige styrker.

F-35 kommer fullt av moderne teknologi. Blant annet kan flygeren se tvers gjennom sitt eget fly. Kameraer plassert rundt på flykroppen (Distributed Aperture System), gjør at flygeren kan få et 360-graders bilde av hva som foregår rundt flyet. Foran på flyet, under nesa, finner man «Electro-Optical Targeting-System» (EOTS), verdens første sensor som kombinerer ulike og avanserte infrarøde kameraer. Med dette systemet kan piloten se det ingen andre kan se.