Article

Er det helt slutt på grisefester ?

 

Skandinaver har i over femti år deltatt på charterselskapenes grisefester på Gran Canaria. Men nå er det slutt på de legendariske festene  eller ?.

Grisefester har tidvis vært synonymt med charter turer til syden. Nå ønsker Ola Nordmann andre ting eller?

I følge Danske «wiki» kilder heter det:.

En grisefest er en fest hvor man spiser helstegt gris . Grisefesterne var som populæreste i 1970’erne i forbindelse med at charterrejser til blandt andet De Kanariske Øer blev populære.

Flash-back:

Først og fremst er grunnen til at vi slutter med grisefestene på Gran Canaria at stedet som er opphavet til de tradisjonelle festene, Casa Antonio, stenger. Eieren av stedet, Grise-Antonio, som han blir kalt, er blitt 81-år gammel og trekker seg tilbake.

Mari-Ann Zachrisson, salgsansvarlig i My travel.

Grise-Antonio, som var en damenes mann, skal selv ha skaffet seg en Guinness-rekord i sin legendariske resturant, for å ha kysset flest kvinner i verden. Nærmere 700.000 kvinner skal hamøtt Antonio Santana Mirandas lepper.

Festene nådde sin popularitetstopp på 70- og 80- tallet. Filmen «Selskapsreisen» fra 1980, med Jon Skolmen og Lasse Åberg i hovedrollene, var med på å gjøre grisefestene kjent i de skandinaviske landene.

– Deler av filmen ble spilt inn på resturanten Casa Antonio. Mange ble selvfølgelig ekstra nysgjerrig på festene etter dette, sier Zachrisson.

Elsket av skandinaver

Grisefestene, som fikk sitt navn etter den helstekte grisen som grilles, har blitt en del av de typiske pakkereisetilbudet. Underholdning og rødvin i lange baner førte ifølge Zachrisson til at skandinaver har elsket å være med. Ikke bare på Ving sine reisemål på Gran Canaria, men også med andre reiseselskaper.

Nå som Grise-Antonio stenger sin restaurant, slutter også Ving med sine grisefester på de spanske øyene. I tillegg har det i følge Vings internmagasin vært en manglende etterspørsel etter festene i flere år nå.

Tapt popularitet

– Er det noe som har tapt popularitet, så er det grisefestene. Tidene har forandret seg og folk søker andre ting når de er på ferie, som kultur og opplevelser i en litt annen form. I tillegg ser vi at mange av dem som reiser til Gran Canaria reiser der om igjen og begynner å gå lei etter den 20. grisefesten, sier Zachrisson.

Hun forteller at det som står høyest i kurs hos nordmenn på Gran Canaria i disse dager er øy-rundturer og badeturer med båt.

Vi fortsetter selvfølgelig å arrangere utflukter med herregårdsmiddager i rustikke omgivelser, men ikke lenger under navnet grisefest, de ble kun arrangert hos Antonio.

Mari-Ann Zachrisson, salgsansvarlig i My travel.