Flyselskap

Wizz Air bestiller 164 fly fra Airbus

Wizz Air bestiller

Det ungarske flyselskapet Wizz Air bekrefter at de har bestilt 164 fly fra Airbus A320neo-familien.

 

Wizz Air bestilte også 110 Airbus A321neo i 2015.

 

Listeprisen for så mange fly av denne typen er 17,2 milliarder dollar (139 milliarder kroner) men selskapet vil garantert få rabattert denne prisen, noe som er helt vanlig i bransjen.

 

Avtalen må fortsatt godkjennes av Wizz Airs aksjonærer. Detter er etter alt å dømme en del av den tidligere rapporterte avtalen som medeier i Wizz Air, Indigo Partners har inngått med Airbus.

Om flyselskapet Wizz Air

Wizz Air, egentlig Wizz Air Hungary Ltd, er et ungarsk lavprisflyselskap med hovedkontor på eiendommen til Budapest Liszt Ferenc International Airport i Budapest. Flyselskapet bruker vanligvis sekundære flyplasser som betjener mange byer i Europa og Midtøsten. Selskapet har den største flyflåte av alle de ungarske flyselskapene.

Flyselskapet ble etablert i september 2003. Den ledende investoren er Indigo Partners, et privat amerikansk firma som spesialiserer seg på flytransportinvesteringer. Den første flyturen ble gjort fra Katowice den 19. mai 2004, 19 dager etter at Polen og Ungarn kom inn i EU. Flyselskapet transporterte 250.000 passasjerer i sine første tre og en halv måned, og nesten 1,4 millioner passasjerer i første driftsår. I 2007 fraktet Wizz Air 2,9 millioner passasjerer på sine polske ruter.

Flyselskapets administrerende direktør og styreleder er József Váradi, tidligere administrerende direktør i Malév Hungarian Airlines. Selskapet er registrert i Pest fylke (Ungarn) med tilhørende drifts datterselskaper i Polen, Ungarn og Bulgaria. Wizz Air Bulgaria ble etablert i september 2005, men ble på grunn av operasjonelle grunner ble Wizz Air Bulgaria fusjonert med sitt morselskap Wizz Air Hungary i 2011. Alle flyvninger opererer nå under Wizz Air Hungary.

I de senere årene Wizz Air sluttet å utvikle sitt nettverk av forbindelser fra Polen. Istedet har selskapet åpnet nye baser i Tsjekkia, Bulgaria, Republikken Makedonia, Romania, Litauen og Serbia. Imidlertid er Polen fortsatt den største kapitalmarkedet for Wizz Air.

I Norge har selskapet ruter fra Kristiansand, Sandefjord, Stavanger, Bergen, Trondheim, Ålesund, Haugesund og Molde.