Flyselskap

British Airways eier vil overta rettighetene til Monarch

Monarch British Airways eier
Monarch Airlines – Airbus A320 – Foto: Wikimedia

Det antas at British Airways-eier, International Airlines Group (IAG) har sikret seg flesteparten av landingsrettighetene (slots) til Monarch på Gatwick, skriver The Telegraph.

Monarch ble satt under administrasjon i begynnelsen av oktober. Konkursboet forvaltes nå av revisjons og konsulentselskapet KPMG.

I oktober uttalte administrerende direktør i IAG, Willie Walsh, at de så på muligheten for å kjøpe opp tillatelser for å hjelpe sine lavprisselskaper Level og potensielt Iberia Express.

Ifølge avisen verdsettes Monarchs Gatwick og Lutons avgang- og landingstillatelser til 60 millioner pund, rundt 650 millioner norske kroner.

Både Easyjet og Norwegian har vært nevnt som aktuelle kjøpere tidligere. Ingen av flyselskapene vil kommentere saken overfor avisen.

Ukjent sum

British Airways eier – IAG skal ha betalt et større millionbeløp i Britiske pund til KPMG. Selskapet som forvalter konkursboet etter Monarch. I følge nyhetsbyrået AP skal salget av selskapets slots gå til å dekke den enorme gjelden det britiske flyselskapet etterlot seg.

Det har tidligere blitt gitt en estimert verdi på landingsrettighetene til å ligge rundt 60 millioner britiske pund. Det er ikke kjent hvor mye IAG har betalt.

En lang rekke flyselskap hadde satt seg på listen som interessenter for å kjøpe disse avgangs- og landingstidene ved Luton og Gatwick.

British Airways eier – hvem er IAG ?

International Airlines Group (IAG), er en av verdens største flyselskap grupper med 541 fly som flyr til 274 destinasjoner. Årlig transporterer gruppen nesten 95 millioner passasjerer.  IAG er den tredje største gruppen i Europa og den sjette største i verden målt i omsetning. Selskapet ble stiftet i januar 2011, og IAG  er morselskapet til Aer Lingus, British Airways, Iberia og Vueling. Det er et spansk registrert selskap med aksjer notering på London Stock Exchange.

Konsernets hovedkontor er i London, UK. IAG kombinerer ledende flyselskapene i Irland, Storbritannia og Spania, slik at de kan forbedre sin tilstedeværelse i luftfarts markedet. Samtidig beholde sine individuelle merkevarer og løpende drift. Flyselskapenes kunder drar nytte av et større nettverk for både passasjerer og  cargo. Selskapet har også større investeringsevne  i nye produkter og tjenester gjennom forbedret økonomisk robusthet.