Flyselskap

Trump – kontroll over flyselskapene i Midt-Østen

kontroll over flyselskapene

Presidentens administrasjon har vært i møter med gulf landenes største flyselskaper tirsdag. På agendaen var blant annet den urettferdige måten myndighetene i de arabiske statene subsidierer driften av flyselskapene på, skriver Reuters. Trump ønsker kontroll over flyselskapene i ME3.

Årsaken er at statsstøtten ødelegger konkurransen om kundene. Samtalene kommer i etterkant av at American Airlines, Delta Air Lines og United Airlines har lagt press på president Trump om å konfrontere de arabiske eide flyselskapene om forholdene.

De statseide flyselskapene det gjelder er Qatar Airways, Ethiad Airways og Emirates som hver uke har rundt 200 flyginger til USA, til 12 ulike byer. Alle de tre arabiske selskapene benekter anklagene.

Trump ønsker kontroll over flyselskapene..men..

President Donald Trump fortalte de amerikanske flyselskapssjefene (AA,DL, UA) allerede i februar at han opplevde at de sto overfor hard konkurranse fra utenlandske selskaper, men la til at han ønsket at de utenlandske flyselskaper også skulle ha gode forutsetninger for sunn drift.

“They come with big investments, in many cases those investments come from their governments, but they are still big investments.”

Donald Trump, President i USA.

Usikkerhet knyttet til rettigheter

Det amerikanske innenriksdepartementet (The State Department) ønsket også å kartlegge hvordan de persiske Gulf-flyselskapenes fremtidige planer for «Fifth Freedom» ruter er.

Fifth Freedom rettigheter tillater et flyselskap å fly mellom to byer i utlandet som en del av en rute til og fra hjemlandet (hjemmebasen).

Delta og øvrige amerikanske flyselskapene har i lang tid anklaget de store Gulf selskapene – Emirates, Etihad Airways og Qatar Airways. Påstanden er at selskapene mottar et titalls milliarder av dollar i Statlige subsidier. Dette ble også tatt opp med den tidligere Obama-administrasjonen, og et ønske om å tre ut av Open Skies avtalen.

Obama-administrasjonen nektet til slutt å ta affære mot Gulf selskapene. Flyselskapene er  eid av regjeringene i Qatar og De forente arabiske emirater (UAE).

I USA har lobbygruppen «Open & Fair Skies» sagt at de er optimistiske til den nye administrasjonen under president Donald Trump. De regner med at administrasjonen vil «håndheve våre handelsavtaler og kjempe for amerikanske arbeidsplasser».

 

%d bloggere liker dette: