Flyselskap

FlyViking-konkurs vil føre til økte flypriser i nord

FlyViking-konkurs flypriser i nord

Widerøe vil sannsynligvis øke prisene på de rutene der de tidligere konkurrerte med konkursrammede FlyViking, ifølge NHH-professor.

Fredag kom beskjeden om at styret i FlyViking hadde besluttet å legge ned driften fra midten av januar. Det kom etter kun åtte måneder på vingene. Årsaken var at det ikke var lønnsomt å drive videre, ifølge selskapet.

Flyekspert og NHH-professor Frode Steen mener nedleggelsen er trist, men var likevel ikke overrasket over beskjeden.

Flypriser i nord – øker:  NHH-professor

Foto: NHH

– Det er et fryktelig vanskelig konsept de har forsøkt seg på. Rutene de fløy var i stor grad i direkte konkurranse med Widerøe, som har anledning til å legge prisene på disse rutene så lavt de bare vil, sier Steen til E24.

Han viser til at det ikke har vært noe problem å for selskapet å sette ned prisene på de konkurranseutsatte rutene, fordi selskapet kan gjøre stort sett hva de vil på de delene av rutenettet der de ikke har konkurranse.

– Fremover vil vi nok se at prisene stiger i Nord-Norge, spesielt på de rutene hvor FlyViking har konkurrert mot Widerøe, sier NHH-professoren.

Frode Steen har vært professor siden 2004. I dag er har han professorat hos NorgesGruppen-professorat i Konkurranseøkonomi på dagligvaremarkeder. Han har helt siden 2005 vært forsker i Center for Økonomisk Politisk Design (CEPR). Han tok sin doktorgradsutdanning fra NHH i 1995, og har en MA i økonomi fra Universitetet i Bergen fra 1991.

Han arbeider innen økonometri og empirisk industriell organisasjon, og har foretatt studier av flere bransjer og markeder; telekom / media, sement, frakt, flyselskap, bensin, dagligvarehandel, laks etc. De siste ti årene har han fokusert spesielt på flyselskap og telekom / medieindustri. En hovedinteresse i arbeidet hans er knyttet til markedsmakt, karteller og deres funksjon. Hans forskningspublikasjoner har dukket opp i tidsskrifter som for eksempel amerikansk økonomisk gjennomgang, europeisk økonomisk gjennomgang, skandinavisk tidsskrift for økonomi og internasjonal journal for industriell organisasjon.

%d bloggere liker dette: