Flyselskap

Ryanair piloter i Sverige varsler streik

russisk rulett Ryanair vurderer Ryanair piloter
Svenske Ryanair-piloter går 10. august ut i streik fordi det irske lavpris-selskapet nekter å møte til forhandlinger om tariffavtale.

Det er uenigheter om tariffavtalen som gjør at Sveriges Pilotforening tar ut sine medlemmer i en 24 timer lang streik.

– Vi håper naturligvis at Ryanair kommer til forhandlingsbordet. Skulle ikke det skje, må vi vurdere ytterligere tiltak, sier pilotforeningens leder Martin Lindgren til Expressen.

Det er usikkert om streiken vil ramme reisende.

– Det er rundt 15–20 avganger på en vanlig fredag, men Ryanair har vært flinke til å flytte piloter fra andre land til de områdene som er rammet av streik. Vi bruker de midlene vi har, sier Lindgren.

Streikevarselet omfatter 80 prosent av Ryanairs piloter, noe som tilsvarer rundt 40 ansatte. Forhandlingene om en tariffavtale har pågått siden jul.

Tidligere i sommer måtte Ryanair kansellere 600 flyvninger over hele Europa da kabinansatte i fire land streiket med krav om høyere lønninger og bedre arbeidsforhold.

Om selskapet

Ryanair er et irsk lavprisflyselskap som ble etablert i 1984. Det opererer mer enn 950 ruter mellom 180 flyplasser i 26 europeiske og nordafrikanske land (høsten 2012). Ryanair har 54 baser spredt utover rutenettet, og gjennomfører mer enn 1 500 flyavganger hver dag.

Ryanair startet sine flygninger til Torp fra London Stansted i 1997. Etter at flyplassavgiftene ble redusert, åpnet Ryanair ruter til Haugesund lufthavn i 2003. Moss lufthavn, Rygge ble Ryanairs tredje, norske destinasjon i 2009, og pr. april 2013 har Ryanair opp til sju basefly på Rygge (på sommeren). Torp og Rygge kalles Oslo i Ryanairs terminologi, sistnevnte er ikke så mye lenger unna enn ‘Oslo Hovedflyplass’ Gardermoen – mens Torp ligger ved Sandefjord. Basen ved Rygge ble avviklet høsten 2016, som et resultat av flypassasjeravgiften som ble innført.

Selskapet har i skrivende stund 4 daglige frekvenser ved Oslo lufthavn, 3 til London og 1 til Vilnius.