Flyselskap

Stjal passasjerfly – styrtet i sjøen nær Seattle

Stjal passasjerfly
En mekaniker i et flyselskap stjal fredag kveld et passasjerfly ved flyplassen i Seattle og styrtet flyet i sjøen like etterpå. Han var alene om bord.

– Dette var ikke noen terrorrelatert hendelse, sier Ed Troyer, en talsmann for politiet i Pierce County.

Det var en suicidal flymekaniker som stjal det tomme flyet fra Horizon Airlines og tok av fra Sea-TAC internasjonale lufthavn, opplyser tjenestemenn.

En ansatt i kontrolltårnet sier han forsøkte å overtale mannen til å lande.

– Det er en rullebane ved din høyre side etter halvannen kilometer, sa den ansatte i kontrolltårnet til mannen, med henvisning til en nærliggende flyplass.

– De kommer til å gjøre det vanskelig for meg hvis jeg forsøker å lande der, svarte mannen, og la til:

Dette kommer til å sende meg i fengsel på livstid.

“Piloten” som var mekaniker 

Stjal passasjerfly
@AlaskaAir på twitter – bekrefter en uautorisert “take-off” – Twitter

Senere sa han:

Det er mange som bryr seg om meg. Det kommer til å skuffe dem når de hører at jeg gjorde dette. Jeg er bare en nedbrutt mann. Jeg har vel en skrue løs, tenker jeg.

Stjal passasjerfly – styrtet i sjøen

Ifølge politiet i Pierce County dreier det seg om en 29 år gammel mann. Styrten var et resultat enten som følge av at han «gjorde stunt i lufta eller manglet flyferdigheter», heter det i politiets uttalelse lørdag morgen norsk tid.

Videoopptak gjort av folk på bakken viser at flyet gjorde store sløyfer og andre farlige flyakrobatiske manøvre i solnedgangen.

Mannen ble fulgt av jagerfly før han styrtet nær Ketron Island, som ligger nær Tacoma, sørvest for Seattle.

To F-15-jagerfly ble sendt på vingene fra Portland innen noen få minutter, men var ikke involvert i styrten.

– Våre tanker går til mannens familie og de ansatte i Alaska Air og Horizon Air, sier Constance von Muehlen i Horizon Air i en videomelding på Twitter.

Om Alaska Air

Alaska Airlines er et amerikansk flyselskap med opprinnelser, som navnet tilsier, i Alaska. Selskapet ble opprettet i 1932 av Mac McGee som startet en rute mellom Anchorage og Bristol Bay. Etter flere fusjoner og navneendringer fikk selskapet sitt nåværende navn i 1944. I 1981 ble datterselskapet Horizon Air opprettet for å fly til mindre destinasjoner i Washington, Oregon, Idaho og Montana.

Alaska Airlines har fått gode karakterer fra tidsskrifter som Travel+Leisure og Condé Nast Traveler på grunn av gode tjenester. 31. januar 2000 fikk imidlertid selskapets renomé en knekk da et MD-80 fly som fløy Alaska Airlines rute 261 på vei fra Puerto Vallarta til San Francisco styrtet i havet nær Los Angeles med tap av 88 menneskeliv. Årsaken var sviktende vedlikeholdsrutiner av en justeringsskrue som førte til en fatal feil i stabilisatoren i halepartiet. Ulykken førte til en kraftig skjerping av vedlikeholdet av flyene.

Flåten til Alaska Airlines består for det meste av Boeing 737.

Foto: Wikimedia Commons