Flyselskap

SAS vurderer å selge sin eierandel i Air Greenland

Air Greenland

Aksjeposten har vært til salgs i over ti år. Men nå ser det ut til at SAS har en kjøper på Air Greenland aksjeposten. Hvis avtalen går gjennom, blir flyselskapet et heleid Grønlandsk flyselskap.

Grønland tilhører Danmark, Grønland har hatt Hjemmestyre siden 1. januar 1979 . Siden 1960 har de også hatt et eget flyselskap på den store øya, først under navnet Greenland flight og i dag kalt Air Greenland. Eierskapet er delt inn i tre hvor Grønland eier 25 prosent, mens den danske staten og SAS har 37,5 prosent hver.

SAS relativt store eierandel var for  å bidra til oppstarten av flyselskapet, som i utgangspunktet bare fløy trafikken i Grønland. Men i begynnelsen av 2000-årene ble flåten utvidet med to langdistanse maskiner, hvorav en A330-200 forblir i flåten. Det innebar også at det var konkurranse på linjen til København at SAS hadde fløyet i alle år. SAS trakk seg imidlertid ut av ruten i 2008. Og eierposten har vært til salgs siden. Imidlertid har ingen vært interessert de siste ti årene, men nå kan en avtale være på gang.

Air Greenland

Dette skyldes at den danske staten har gått inn med midler (kapital) til i bygging av to flyplasser på Grønland. Til gjengjeld vil den danske stat selge sin andel i flyselskapet, og det åpnes for at SAS kan selge sin andel.

Selvstyret på Grønland vil undersøke muligheten for å kjøpe eierandelen på 37,5 prosent SAS har i Air Greenland, går det frem av en børsmelding.

I tillegg til styregodkjennelse i SAS, betinges salget av at danske og grønlandske myndigheter kommer til enighet om et salg av den danske statens eierandeler i selskapet til Grønland.

Dette inkluderer enighet om pris.

Hvis de to avtalene går gjennom, vil Air Greenland være ett Grønlands flyselskap til hundre prosent. Dette kan bety en utvidelse for flyselskapet som i dag for det meste flyr innenlands trafikk i Grønland med en flåte på 19 helikoptre. Internasjonal trafikk går i dag til København, Aalborg, Hamburg og Reykjavik.