Article

Reis til Europas kulturhovedsteder

kulturhovedsteder

 

Helt siden 1985 har flere land i Europa valgt ut en by som skal være den såkalte kulturhovedstaden. Kulturhovedstaden blir valgt ut av EU utfra forskjellige kriterier og velger ut en eller flere byer som blir den eller de heldige hovedstedene for kulturlivet i Europa.

Gjennom EU får byen eller byene som er valgt ut ekstra finansiering til å utvide byens kulturliv. Meningen med ordningen er å bringe europeere sammen og dele byens historie og sjarm. Om du er en reiseglad person er årets eller tidligere års kulturhovedsteder desidert et topp reisemål. Og i 2008 var faktisk Stavanger den første norske byen til å bli Europas kulturhovedstad.

Den første kulturhovedstad

Den heldige byen som ble valgt til å være den aller første byen for å representere europeisk kultur var Aten i Hellas. Veldig mye av europeisk kulturliv med kunst, tanker og ideologi kommer fra Aten. Dette gjorde byen til det perfekte valget for Europas første kulturhovedstad. Aten er en attraktiv turistby og det er også mange filmer og spill som er inspirert av Aten og det gamle greske riket. Eksempler på dette er filmen Hercules som ble gitt ut i 2014 og spilleautomaten Rise of Olympus som tilbys hos flere norske online casino. Norwegian flyr også direkte flyvninger fra Gardermoen hele året rundt. I tillegg har også SAS flyvninger på sommeren til den vakre hovedstaden. Annet enn å spise nydelig gresk mat burde man besøke de gamle ruinene Akropolis når man er i byen.

“Acrópolis desde Filopapos” (CC BY-ND 2.0) foto ved: guillenperez

Årets kulturhovedstad

I 2018 var det Leeuwarden i Nederland og Valletta på Malta som ble valgt til kulturhovedstaden. Malta er et veldig populært reisemål for Nordmenn. Byen har utrolig gammel historie som man kan se i den vakre arkitekturen i byens hovedstad som er Valletta. I september lanserte også Ryanair at de vil begynne med direkteflyvninger fra Torp til Malta. Allerede så har Norwegian flyvninger direkte fra Gardermoen til Malta under sommermånedene.

Kulturhovedsteder for 2019

De byene som ble valgt ut til å være kulturhovedstadene til neste år er Plovdiv som er i Bulgaria og Matera i Italia. Disse byene er dessverre litt vanskeligere å komme seg til da det ikke finnes direkteflyvninger dit. Men det betyr ikke at det er umulig. Det er mange flyselskaper som flyr ruter med et stopp eller til nærliggende flyplasser.

Plovdiv

Dette er den fjerde største byen i Bulgaria. Den har også en egen flyplass som ligger veldig nære. Der er ingen norske flyselskaper som flyr direkte men Ryanair har flere flyvninger til byen. Dette betyr at man lett kan komme seg dit med et mellomstopp et sted i Europa. Byen er relativt billig å bo i og det er mange attraksjoner man kan besøke som for eksempel byens eget museum eller å gå en tur i gamlebyen.

Matera

Denne byen ligger sør i Italia. Om man liker sol og varme kan man kombinere både en avslappet reise med kulturlivet som man vil se i 2019. Det som er det spesielle med byen er at den er bygd på et fjell. Når byen ble utvidet så bygde folk huler innover i fjellet hvor de kunne bo. Hele byen har en helt egen unik sjarm som er verdt å oppleve. For å komme seg til Metera kan man ta direktefly med både SAS og Norwegian til Roma, og derfra kan man ta buss eller leie egen bil.

 

%d bloggere liker dette: