Flyplass Flyselskap

Istanbuls nye gigantflyplass åpnet mandag

 

Istanbuls nye gigantflyplass

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan åpnet mandag Istanbuls nye internasjonale flyplass, som ifølge ham vil bli verdens største.

– Med åpningen av Istanbul Airport er Tyrkia blitt det viktigste knutepunktet mellom nord og sør, øst og vest, sa Erdogan under åpningen, der han og kona Emine foretok en symbolsk innsjekking ved skranken til Turkish Airlines.

Istanbuls nye gigantflyplass

Istanbul Airport regner til å begynne med å ta imot 90 millioner passasjerer årlig, men målet er at 200 millioner reisende årlig skal benytte flyplassen innen ti år.

Dersom dette slår til, vil trafikken på de seks rullebanene nesten bli dobbelt så stor som ved Hartsfield-Jackson-flyplassen i Atlanta i USA, som i dag er verdens travleste.

En av arkitektene som har vært med på å tegne den nye storflyplassen i Istanbul, er norske Gudmund Stokke, som også var med på å tegne Oslo lufthavn Gardermoen.

Verdens største taxfree

Når den siste utvidelsen er fullført i 2028 skal flyplassen kunne håndtere opp mot 200 millioner flypassasjerer årlig.

Flyplassen skal også ha seks rullebaner og verdens største taxfree-utslag. Som hovedflyplass for Turkish Airlines er planen å ta over som det naturlige midtpunktet mellom Amerika og Europa på den ene siden og Asia og Oseania på den andre.

Står bak flere flyplasser

Arkitektfirmaet har også blant annet tegnet utvidelsene av flyplassene på Flesland, Værnes og Arlanda i Sverige.

– Jeg vektlegger først og fremst at det skal være veldig funksjonelt, god plass og ingen flaskehalser. Det skal være enkelt og oversiktlig – lett å finne frem for passasjerene og enkelt å drive for operatørene. Like viktig er den arkitektonisk gestaltningen. Gode luftige rom, utsikt, dagslys og fin materialitet og kvalitet, sier han.

Den nye flyplassbygningen er på 1,3 millioner kvadratmeter og er drøye 35 kilometer fra Istanbul sentrum.

%d bloggere liker dette: