Flyselskap

Sverige fjerner flyskatten medio 2019

Flyskatten i Sverige forsvinner. Forslaget til statsbudsjett hos Sverige ble vedtatt av Riksdagen onsdag. Statsbudsjettet innebærer blant annet at flyskatten forsvinner.

SAS ser frem til at flyskatten blir borte i Sverige. Den svenske flyskatten blir fjernet fra 01 juli 2019, og hadde en kort varighet. Skatten ble innført i april 2018.

Beslutningen fra den svenske regjeringen faller bra med SAS, som mener at investeringer i biodrivstoff er en bedre løsning enn en flygebyr for å redusere flytrafikkens innvirkning på miljøet.

«Vi gleder oss til kunngjøringen om at flyskatten fjernes. Det er en skatt som ikke er knyttet til et klimainitiativ, eller gir incentiver til en raskere konvertering til mer klimavennlig teknologi.»

«Klimaet er det viktigste spørsmålet, og vi må jobbe med beslutningstakere og næringsliv for å sikre redusert utslipp,» sier

Freja Annamatz, SAS Pressesjef i Sverige, til Flygtorget.se.

Flyskatten ble kritisert av SAS og Norwegian, som anså det begrenset deres evne til å investere i bærekraft og grønn luftfart. Flyskatten dekker et passasjegebyr på mellom 60 og 400 kr per passasjer, avhengig av flyrutens lengde.

Positivt for Norwegian

Ifølge Norwegian har tilgjengeligheten blitt redusert i flere land som har innført tilsvarende flyskatter, noe som også er tilfellet i Sverige.

«Sverige er et avlangt land med store avstander der bra flyforbindelser er avgjørende for tilgjengeligheten», skriver flyselskapet i en pressemelding.

Som følge av at flyskatten tas bort, åpner Norwegian for flere nye avganger og nye direkteruter.

Sverige fjerner flyskatten – påvirker ikke Norges statsbudsjett

Inntektene fra avgiften har økt betydelig siden innføringen i juni 2016. Det første (halve) året fikk staten inn 927 millioner kroner.

Deretter økte inntektene til 1,81 milliarder i 2017, og det anslås i statsbudsjettet at man vil få inn 1,85 milliarder i år. I 2019 regner Finansdepartementet å få inn 2,04 milliarder kroner.

%d bloggere liker dette: