Flyselskap

Norwegian har kjøpt seg tid

 Norwegian har kjøpt fyllingsgrad svensk driftstillatelse reward kampanje 300 kroner

Flyselskapet Norwegian skriver i en pressemelding at de har sikret finansieringen av flyene som leveres første halvår 2019.

I meldingen er det imidlertid ingen nyheter om salg av opptil 140 fly for å øke kapitalen i selskapet. Flyselskapet skal også kutte kostnadene. Det nye spareprogrammet har fått navnet #Focus2019. Formålet er en besparelse for selskapet på 2 milliarder kroner i året som kommer, heter det i børsmeldingen som ble publisert på julaften.

En oppdatering av effektene til spareprogrammet skal legges frem når resultatet for første kvartal presenteres.

Norwegian har kjøpt seg tid – skal selge fly

I meldingen skriver Norwegian imidlertid ingenting om det mye omtalte egenkapitalkravet på 1,5 milliarder kroner, og om selskapet vil klare å holde seg over gulvet kreditorene har satt eller ikke. Mange analytikere har påpekt at flyselskapet kan forsvinne under dette gulvet (covenants krav) i første kvartal.

For å bedre den økonomiske situasjonen har flyselskapet til sammen solgt åtte Boeing 737–800 fly og fem Airbus A320neo.

I tillegg har flyselskapet kommet frem til en avtale med Rolls-Royce, som har levert motorene som har skapt mange problemer på Norwegians Dreamliner-fly. Innholdet i avtalen er hemmelig, men flyselskapet sier den vil ha en positiv effekt fra første kvartal neste år.

Covenants

Covenants står for en skriftlig avtale eller løfte mellom to parter hvor den ene forplikter seg til at noe enten er, skal/skal ikke bli gjort, eller eventuelt går god for gitte forutsetninger. Covenants har primært fått en utbredelse i det norske lånemarkedet via deltagelse i og bruk av internasjonale lånefasiliteter som ofte er basert på amerikansk/engelsk lov der det er en avtales skrevne ord som avgjør. I låneavtaler basert på engelsk eller amerikansk lov er covenants i stor grad fokusert på tekniske forutsetninger for lånet. Disse vil typisk omrfatte krav om rapportering, oppfyllelse av lovreguleringer og lisenser, forsikringsdekning og effekt av skatter og skattefritak. I norsk rett er det avtalens intensjon som er utslagsgivende. Er det norsk rett som gjelder, vil avtalene være basert på innarbeidet praksis og kjente begrep.