Flyselskap

Kastrup flyplass passerte 30 millioner reisende

30,3 millioner reisende ble fasit for Kastrup flyplass

30,3 millioner reisende ble fasit for Kastrup flyplass i København i 2018, og den danske hovedflyplassen sementerer dermed posisjonen som den største i Norden. 

Både Gardermoen og Arlanda nærmer seg 30 millioner reisende i året, men foreløpig troner den danske flyplassen alene over dette tallet. I Helsinki kom antallet reisende for første gang over 20 millioner, skriver den danske bransje nettstedet check-in.dk. Veksten i København var på 3,8 prosent fra 2017 til 2018. 

Utlendingene utgjør en svært viktig del av kundegrunnlaget for Kastrup. Ifølge administrerende direktør Thomas Woldbye var det bare 38 prosent dansker som bidro til det totale antallet reisende. 62 prosent kom dermed fra utlandet. 

Siden 2011 har antallet reisende på den danske flyplassen økt med 51 prosent. De viktigste destinasjonene fra Kastrup var i 2018 London, Oslo, Stockholm og Amsterdam. 

Størst i Norden

Københavns lufthavn, Kastrup er Nordens største lufthavn og ble grunnlagt i 1925 som Kastrup Lufthavn. Navnet Kastrup er fra kirke- og landsbyen Kastrup som er avledet av mannsnavnet Karl, som var et svært utbredt personnavn i eldre dansk. Flyplassen ligger på Amager i Tårnby kommune, 8 kilometer sørøst for Københavns sentrum. I 2014 satte flyplassen rekord med 25.62 millioner passasjerer, av disse var 23,68 millioner utenrikspassasjerer.

I 1939 ble den opprinnelige terminalbygningen «Træslottet» erstattet av en ny terminal tegnet av arkitekt Vilhelm Lauritzen samtidig som navnet ble endret fra Kastrup lufthavn til Københavns lufthavn. Lufthavnen ble tildels bygget ovenpå landsbyen Maglebylille, som nå ikke lenger finnes. I dag består lufthavnen av fire nye terminaler: Terminal 1 til innenriksflyvninger og terminal 2 og 3 til utenriksflyvninger, og terminalbygningen CPH Go til lavpris fly.

Scandinavian Airlines System bruker Københavns lufthavn sammen med Arlanda lufthavn og Oslo lufthavn som sine primære huber i Skandinavia.

%d bloggere liker dette: