Flyselskap

South African Airways pilot har fløyet uten sertifikater

South African Airways

I ren Leonardo DiCaprio stil har en pilot hos South African Airways fløyet i 20 år uten gyldige sertifikater. Tyske luftfartsmyndigheter oppdaget dette ved en undersøkelse høsten 2018.

Flight SA260 var på vei fra Johannesburg til Frankfurt i november i fjor da det oppsto noe turbulens over de sveitsiske alper. I hovedsak forårsaket dette A340-600 flyet til å overstige “fartsgrensene” kommunisert av ATC. Kapteinen og co-piloten (den aktuelle piloten) gjenvant kontrollen over flyet og landet det i Frankfurt 35 minutter senere. Ved undersøkelser ble det avslørt at hendelsen var forårsaket av en feil i autopilot-systemet og ble vurdert som en alvorlig hendelse av tyske luftfartsmyndigheter.

Fordi hendelsen ble vurdert som alvorlig, skulle ikke bare flyet kontrolleres, men også mannskapet.

Foto: South African Airways
Foto: South African Airways

 

Rot med papirer hos SAA

Mens kapteinen passerte testene med glans, oppdaget etterforskerne at co-piloten ikke hadde alle papirene i orden. Han var vurdert skikket til å fly den typen fly (Type-rating). Han hadde videre bestått all sikkerhetstrening og hadde en gyldig flysertifikat, men hadde ikke den påkrevde lisensen for South African Airways piloter.

Da forholdet ble oppdaget besluttet flyselskapet å ta ut en tiltale om dokumentforfalskning mot piloten. De hevder at han “ikke klarte å oppfylle kravene til rollen, men likevel mottok alle de økonomiske fordelene”. Flyselskapet var raskt ute å påpekte at mens piloten ikke var riktig kvalifisert, var han fullt trent og at passasjerene aldri var i fare.

Enhver pilot som ikke klarer å få oppfylle denne lisensen, vil få sin ansettelse i flyselskapet suspendert.

SAA uttalelse

Piloten har siden sluttet i selskapet, og flyr ikke lenger. I kjølvannet hendelsen, er det i gangsatt en stor revisjon av selskapet og dets piloter. SAA har i etterkant levert alle pilot- og flåte-dokumentasjon til den sørafrikanske regjeringen og ba om at systemet for lufttransportlicensering blir revidert slik at denne feilen ikke skjer i fremtiden.

Foto credit: DreamWorks SKG

Catch me if you can

Catch Me If You Can er en amerikansk spillefilm fra 2002, hvor handlingen er lagt til 1960-tallet. Filmen ble regissert av Steven Spielberg, tilrettelagt av Jeff Nathanson, løselig basert på boken av Frank Abagnale jr. og Stan Redding.

Filmen er inspirert av den sanne historien om Frank Abagnale jr., som er den yngste noensinne som har havnet på FBIs «Mest ettersøkt»-liste, men avviker fra flere reelle hendelser som beskrives i boken. Frank William Abagnale jr. er sønn av Frank William Abagnale og Paula Abagnale. Paula Abagnale ble født i Montrichard, Frankrike.

En av hans utskeielser som blir vist i filmen, hvor han forfalsker sjekker i Frankrike, viser Abagnale som leverer inn sjekkene selv. I virkeligheten fikk han faren til en av sine kjærester til å trykke sjekkene. Faren eide et trykkeri, men visste ikke at han trykket ulovlige dokumenter. Abagnale hadde gitt han en prøve på en ekte Pan Am-lønnssjekk og mannen trykket flere av de, med forskjellige numre. Ellers var de helt identiske med den originale lønnssjekken. Abagnale fortalte ham at Pan Am vurderte å bytte sjekkskrivere og ønsket noen prøver. «Prøvene» han utstyrte Abagnale med omfattet 10 000 sjekker. Siden han ikke hadde mulighet for å benytte så mange sjekker, behold Abagnale en liten del og kvittet seg med resten.

Foto: South African Airways

Om selskapet

South African Airways (SAA) er det nasjonale flyselskapet og Sør-Afrikas største flyselskap. Det driver innenrikstrafikk i Sør-Afrika samt utenrikstrafikk til blant annet destinasjoner i Europa og Nord-Amerika. Hovedkontoret ligger i Johannesburg. Flyselskapet ledes av admistrerende direktør Monwabisi Kalawe.

South African Airways ble grunnlagt gjennom et statlig kjøp av et mindre flyselskap, Union Airways i 1934. De første byene selskapet trafikkerte var blant annet Durban og Johannesburg. I 1945 åpnet den første ruten til Storbritannia. Selskapet ble medlem i Star Alliance i 2006.