Flyselskap

KLM pilot dømt til fengsel

KLM pilot
Foto: Youtube.com

Like før avgang fra Oslo lufthavn ble piloten tatt med 0,35 i promille. Nå er han dømt til 90 dagers ubetinget fengsel i Øvre-Romerike tingrett.

Den nederlandske piloten har hele tiden erkjent straffskyld. I retten forklarte nederlenderen at han og resten av KLM-bestningen hadde landet på Oslo lufthavn sent torsdag 24. mai i fjor. De tok en taxi til hotellet i Oslo sentrum og satte seg i en park like i nærheten.

Piloten har forklart at crewet hadde med seg øl fra Nederland som de drakk. Selv drakk han fem små øl (4 à 33 cl og én litt mindre øl), før han blandet sprit og brus i en 0,5 liters flaske.

KLM pilot drakk øl og brennevin

Hele besetningen på KLM-flyet hadde overnattet i Oslo før de skulle videre med neste avgang til Amsterdam dagen etter.

Da saken var oppe i Øvre Romerike tingrett forklarte piloten at han og de andre crewmedlemmene landet sent på Gardermoen dagen før. Etter at de ankom hotellet i Oslo sentrum rett før midnatt, satte de seg i parken ved hotellet for å drikke noen øl, som de hadde medbrakt fra Nederland.

Dagen etter tok crewet taxi sammen til Gardermoen. Nederlenderen trodde da at han var edru.

Boeing 737-800. Foto: KLM

Nederlendere reagerer

Mannens forsvarer, advokat Albulena Krasniqi, opplyser at 34-åringen foreløpig ikke har tatt stilling til om dommen skal ankes.

Han er veldig glad for å bli trodd på at han ikke visste at han var påvirket, og at han har forholdt seg til regelverket om ikke å drikke i løpet av en periode på ti timer frem til tjeneste.

Albulena Krasniqi, forsvarsadvokaten til piloten.

Krasniqi forteller at hun har blitt kontaktet av nederlandske advokater som reagerer på straffeutmålingen.

– I Nederland tilsvarer 0,35 i promille en bot på 1.700 euro, så det er sjokkerende for dem at man i Norge får en fengselsstraff, sier hun.

Frem til 2001 var alkoholgrensen i Norge for piloter satt til 0,4. Dette ble endret til 0,2 da Norge ble medlem av et europeisk luftsikkerhetsbyrå.

Søker ny jobb

Som følge av pågripelsen mistet mannen jobben som pilot hos KLM. Han er nå i en ansettelsesprosess hos et annet flyselskap.

Han frykter at en lengre fengselsstraff vil gjøre han uaktuell for stillingen.

Utdrag fra dommen.

Øvre Romerike tingrett har i utgangspunktet kommet til straffen må settes til 120 dagers fengsel, men lang saksbehandlingstid hos politiet gjør at straffen senkes til 90 dager. Hvilket selskap piloten er i ansettelsesprosess hos blir ikke navngitt i dommen.

 

Kilder: TV2/RB/Øvre Romerike Tingrett