Flyselskap

Flyselskap vil ikke fly over Hormuz stredet

Foto: British Airways

British Airways, KLM, Lufthansa og australske Qantas er blant flyselskapene som ikke vil fly over Iransk kontrollert luftrom.

Fra før er det kjent at den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA har innført flyforbud for amerikanske flyselskap i deler av iransk luftrom. Grunnen er den spente situasjonen mellom Iran og USA.

Luftrommet som strekker seg fra dypt inn i Golfen, dekker halvparten av Hormuz-stredet og fortsetter til den nordlige halvdelen av Oman-bukta. På normale tidspunkter blir området passert av hundrevis av fly i løpet av en dag. Men US Federal Aviation Administration (FAA) advarer om et “potensial for feilberegning eller feil-identifisering”.

United Airlines kansellerte ruten mellom Newark og Mumbai en dag før dronen ble skutt ned, med henvisning til “en luftroms-restriksjon over Vest-Asia”.

Mens den korteste direkte ruten mellom de to byene er godt nord for Hormuz-bukta, vil Boeing 777-flyet vanligvis overfly Iran.

United flyet i Mumbai er på grunn av å avreise klokka 17.00 på lørdag. I stedet for å reise østover, vil det fly østover til Honolulu. Derfra vil passasjerene bli ombooket på alternative ruter til deres endelige destinasjon. Det vil øke reisetidene med mange timer.

Hormuz-stredet
Illustrasjon: Google Maps

Hormuz-stredet

Hormuzstredet er det trange stredet som forbinder Oman-bukta med Persiabukta innafor. Sundet går i en bue med Iran på nordsida og den omanske enklaven Musandam, som danner et nes på Den arabiske halvøya. På det smaleste er stredet 29 nautiske mil eller 54 km bredt.

Den største øya i Hormuzstredet er Qeshm. Sør for Qeshm ligger øya Hengam, mens øyene Larak og Hormuz ligger øst for Qeshm. Vest for selve Hormuzstredet ligger øyene Store og Lille Tunb, Abu Musa, Sirri og Farur.

Omtrentlig 20 prosent av verdens råolje går med tankskip gjennom stredet, noe som gjør det til en svært strategisk lokalisering for internasjonal handel. I nyere tid har dette blitt brukt som et pressmiddel fra iranske myndigheter for å unngå sanksjoner mot landet i forbindelse med dettes atomprogram. 30. november 1971 beleiret den iranske marinen øyene Abu Musa, Store Tunb og Lille Tunb.