Flyselskap

Det blir penger av å tenke koffert

penger av å tenke koffert
Foto: Pixabay.com

 

Det blir penger av å tenke koffert. I hvertfall for de store flyselskapene, nettstedet the Inc.com har laget en oversikt hva de amerikanske flyselskapene har inntektsført i første kvartal av 2019.

The Inc.com-artikkelen er basert på en rapport fra BTS – Bureau of Transportation Statistics. Hele listen over inntekter fra bagasjeavgift er som følger:

Flyselskap Inntekt USD millioner Inntekter MNOK
American Airlines                                  317,3                                  2 697
United Airlines                                  238,5                                  2 027
Delta Air Lines                                  201,4                                  1 712
Spirit Airlines                                  176,1                                  1 497
Frontier Airlines                                    91,4                                     777
JetBlue                                    84,6                                     719
Alaska Airlines                                    69,7                                     592
Allegiant                                    63,7                                     541
Hawaiian                                    20,2                                     172
Southwest Airlines                                    12,0                                     102

Disse skyhøye tallene representerer bare første kvartal i 2019. Sun Country bør være stolt av sin posisjon nederst på bordet. Den passasjer-vennlige flyselskapet tilbyr en  standard kabin koffert pluss en mindre, gjenstand gratis. Men i motsetning til andre flyselskap sørger Sun Country at også for alle passasjerer for to sjekket bagasjerom per billett. På en liten tangent, hva er enda bedre er at de ikke engang lader endre avgifter. Fantastisk.

American Airlines sliter
American Airlines (AA) har inntektsført nesten 3 milliarder kroner i første kvartal 2019. Foto: AA

 

Det er foreløpig ikke utarbeidet samme type statistikk for norsk luftfart av våre venner på Kongsvinger – Statistisk sentralbyrå (SSB). Men både SAS og Norwegian har i sine resultat-presentasjoner lagt frem at store deler av inntektene stammer fra ancillary revenues – inntekter fra alt annet enn flyreisen (tilleggstjenester).

Det blir penger av å tenke koffert – begrepet

 

En vanligere form av begrepet kofferthumor er å tenke koffert. Det betyr å tolke et i utgangspunktet nøytralt ord eller begrep på en seksuell måte. Uttrykket er særnorsk og forekommer ikke på dansk og svensk. Det skal ha oppstått blant studenter ved Universitetet i Oslo på 1960-tallet på grunn av et eksempel i en læreboktekst om freudiansk psykologi, drømmer og seksuelle fantasier. Læreboken var Harald Schjelderups Innføring i psykologi og inngikk i pensum til forberedende prøver. Den østerrikske legen Sigmund Freud, som grunnla psykoanalysen tidlig på 1900-tallet, tolket drømmer om gjenstander man kunne putte noe inn i, som drømmer om kvinnelige kjønnsorganer og sex. Slike gjenstander kunne ifølge hans teorier for eksempel være esker, vesker, skrepper, dåser – og kofferter.