Credit cards Tips

Lokal valuta eller norske kroner ?

lokal valuta eller norske kroner

Lokal valuta eller norske kroner?. Du bør alltid velge lokal valuta. Hvis ikke risikerer du å kaste penger ut vinduet.

Mange minibanker og terminaler tilbyr dynamisk valutakonvertering (DCC) når du kommer med ditt norske kort for å gjennomføre en transaksjon. Kort fortalt betyr det at du får opp sluttsummen for transaksjonen «oversatt» til norske kroner umiddelbart, noe som gjør prisen forutsigbar. Men forutsigbarheten har en pris, og den kommer i form av dårlige valutakurser.

Valutakursen er høyere

Ved slike konverteringer er det nemlig banken eller brukerstedet som selv bestemmer kursen, og denne er ofte en del høyere enn den faktiske kursen på transaksjonsdagen. Mellomlegget havner i banken eller brukerstedets egne lommer – og det er stort!

Bankene og brukerstedene tjener store summer på en virksomhet som nærmest framstår som svindel når man vet hva som faktisk foregå.Likevel vet man sjelden hva man går med på når man velger det ene eller det andre alternativet, og prosessen ser ut til å være designet for å forvirre brukerne til å ta det dyreste valget.

Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen dinero.no

 

Da Fagereng nylig var på ferie i Portugal fikk han selv kjenne forvirringen på kroppen da han ble tilbudt å gjennomføre transaksjonen i norske kroner.

– Da jeg tok ut penger i minibanken presenterte den prisen i norske kroner. Jeg fikk to valg: «avbryt» eller «fortsett». Her ser jeg for meg at mange tror at hele transaksjonen avbrytes når man velger dette alternativet, men det er ikke tilfelle – det er det du må velge for å unngå den fordyrende valutakonverteringen, forteller han.

Han antar mange velger å fortsette for å ikke måtte gjøre hele uttaksprosessen på nytt. Ifølge velger rundt 70 prosent av utenlandske kortholdere å betale i egen valuta når de besøker Norge. Nordmenn taper sammenlagt milliarder i året på å begå samme tabbe i utlandet.

lokal valuta eller norske kroner
Bank Norwegians VISA kort har ingen uttaksgebyr

Kortet gir best kurs

Enten du har et debetkort med BankAxept eller et kredittkort, er det betalingsnettverk som Visa og Mastercard som benyttes når du bruker kortet i utlandet. Velger du den lokale valutaen er det disse betalingsnettverkene som bestemmer kursen. Denne er mye mer fordelaktig enn hva den dynamiske valutakonverteringen gir.

– Når vi sammenligner Visa og Mastercards kurser over tid, ser vi at disse er relativt like. Det er bare et par øre som skiller aktørene, og hvem som gir best kurs varierer – såpass mye at det framstår som irrelevant i valutaperspektiv hvilket nettverk kortet ditt har, forklarer Fagereng.

Han understreker også at det spiller liten rolle hva kursen er dersom du kaster bort flere hundre kroner i kortgebyrer på reisen.

– Du gjør lurt i å ha med deg et kort som ikke krever gebyr for uttak. Les prislisten for kortet du har, og avgjør om du ikke er bedre skikket med å bytte bank, avslutter han.