Flyselskap

To flyplasser stengt etter vulkanutbrudd

etter vulkanutbrudd
Foto: YouTube.com

 

To flyplasser er delvis stengt på den italienske øya Sicilia etter at vulkanen Etna hadde utbrudd natt til lørdag.

Store askeskyer fra vulkanen tvang to lufthavner ved Catania, den nest største byen på øya, til å stenge. De skal være delvis åpnet igjen lørdag morgen.

I tillegg til askeskyene førte utbruddet også til at lava rant omtrent halvannen kilometer ned fjellsiden. Det er ikke meldt om store ødeleggelser eller skadde.

Utbruddet kommer etter at vulkanen hadde noe aktivitet i begynnelsen av juni. Og et tidligere utbrudd i desember i fjor, opplyser Italias nasjonale institutt for geofysikk og vulkanologi (INGV).

Etna har som regel mindre utbrudd. Det siste store utbruddet skjedde tidlig i 2009. Tidligere denne måneden mistet en turgåer livet som følge av et vulkanutbrudd på den italienske øya Stromboli, nord for Sicilia.

Etter vulkanutbrudd

Etna, som også er kjent som Mongibello lokalt. Er en aktiv vulkan på østkysten av Sicilia i Italia, tett ved byen Catania, som har mer enn 300 000 innbyggere.

Høyden over havet varierer med utbruddene. Nordøstkrateret er høyest og målte ca. 3 315 moh tidlig i 2004, etter at den i 1980 hadde vært oppe i en høyde av 3 350 m. Siden da har den gradvis minket, inntil den i september 2004-mars 2005 hadde et større utbrudd som førte høyden opp i 3 350 m igjen. Sørøstkrateret, som formet seg i 1978 og vokste dramatisk i perioden 1998-2001, men den er fortsatt noen titalls meter lavere enn toppen på nordøstkrateret. Foruten de distinkte nordøst- og sørøstkratrene finnes også et sentralkrater.

Etna er en av de mest aktive vulkaner i verden, men anses til tross for at den leilighetsvis gjør stor skade likevel ikke for å være spesielt farlig, ettersom lavaen på Etna flyter for sakte til å kunne gjøre skade på mennesker. Utbruddene forhindrer derfor ikke blomstrende aktivitet på og rundt vulkanen. Foruten stor turisme drives det utstrakt jordbruk i det fruktbare vulkanske jordsmonnet, og i vinterhalvåret gir flere skianlegg mulighet for å bedrive skisport med havutsikt.