Flyplass Flyselskap

Kastrup taper kampen om passasjerene

Kastrup taper kampen
Pressefoto: CPH

 

2018 var et rekordår for Kastrup med over 30 millioner passasjerer. Men nå har veksten flatet ut, og det kan ende med en nedgang i 2019.. Kastrup taper kampen, men likevel fortsetter utvidelsen av flyplassen.

Arlanda snudde også i løpet av juli måned og har sett antall passasjerer falle med fem prosent i løpet av første halvår. Tilsvarende utvikling eksisterer også på andre svenske flyplasser. Nå viser de siste tallene at den også hakker i utviklingen av den store motoren i flytrafikken i Skandinavia, Kastrup. I fjor var et rekordår for flyplassen i København, men etter alt å dømme vil årets passasjer-strøm  nå de tilsvarende nivåene.

Streiken blant SAS-pilotene i april kostet rundt 175 000 passasjerer. Samtidig har Norwegian justert trafikkprogrammet sitt og flyr mindre enn i fjor. I tillegg går Primera konkurs fordi flyselskapet fløy mye charter og til mange sommerdestinasjoner. Den kapasiteten mangler i år.

Thomas Woldbye, administrerende direktør i CPH.

Dette er imidlertid ikke en betydelig reduksjon, ettersom Kastrup falt 0,1 prosent i forhold til i fjor, men kan bety at utviklingen har flatet ut. Flyplassledelsen beregner nå at året kan ende med en passasjer-nedgang på 2 – 3 prosent.

Kastrup taper kampen – bygger videre

Samtidig  pågår utvidelsen av flyplassen som aldri tidligere. I løpet av første halvår i år utgjorde investeringene drøyt 1,2 milliarder danske kroner, og til dags dato har investeringer i fremtidssikker virksomhet kostet mer enn 12 milliarder danske. Takket være dette ble den nye Pir E innviet i juni i år.

Som en flyplass er det vårt forretningsoppdrag å sikre flyselskapenes kapasitet. Med Pir E rundet vi en milepæl i arbeidet med å skape fremtidens flyplass. Nå ser vi frem til fortsatt vekst med tanke på antall passasjerer, men ikke nødvendigvis i antall start- og landinger etter hvert som flyene blir større og belegget blir bedre.

I 1996 ble genererte 270 000 flybevegelser 16,1 millioner passasjerer. I fjor 2018, var det bare 260 000 flybevegelser til tilsvarende 30,3 millioner passasjerer. Dette er tallene som blant annet motiverer til fortsatt utvidelse av flyplassen.