Flyselskap SAS EuroBonus

Vil SAS gjenoppta ruten til Bangkok?

 

Etter mer enn 64 år var det slutt for SAS sin rute til Thailands hovedstad Bangkok. Det skjedde allerede tilbake i mars 2014.

SAS besluttet nemlig å legge ned direkteruten mellom København og Bangkok. I første omgang var det en reduksjon av tilbudet, da SAS i 2013 konverterte ruten fra en helårsrute til en ren vinterrute. Da ruten skulle endelig evalueres, ble det besluttet å legge den helt ned.

Ruten startet allerede i 1950, og var en av SAS sin første interkontinentale satsning. Ruten gikk som følger i 1950 fra København og Stockholm via Frankfurt am Main, Zürich, Roma, Kairo og Tel Aviv til Karachi, Calcutta, Rangoon og Bangkok.

ruten til bangkok

Det faktum at det norske flyselskapet Norwegian har begynt å fly til Asia gjennom det russiske luftrommet, kan påvirke SAS sin lønnsomhet i fremtiden.

Jacob Pedersen, Aksjeanalyse-sjef  til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

 

Tidligere har SAS hatt enerett til å fly fra Skandinavia gjennom det russiske luftrommet til Asia. Dette skyldes en bilateral avtale med Russland, som stammer fra 1956. Den har gitt SAS eksklusiv tilgang til ruter over hele Russland.

Derfor har Norwegian tidligere blitt tvunget til mellomlanding før selskapet kunne fly til Bangkok. Men i november 2016 fikk selskapet lov til å fly direkte fra Oslo.

At det nå er to direkte ruter til det  fjerne-østen er en utfordring for SAS, forklarer Jacob Pedersen:

– Det er en viktig del av SAS-virksomheten at selskapet har vært i stand til å drive nesten uten direkte konkurranse, og alt annet har bidratt til å sikre høyere inntjening for SAS, sier han.

SAS Reklame Chess – One night in Bangkok. Bilde qxl.no

Gjenoppta ruten til Bangkok?

Han mener at Norwegian vil tilby lavere priser på direkte-ruter til Bangkok.

Ifølge Norwegians svenske pressesjef Charlotte Holmbergh Jacobsson til Ritzau onsdag, er det høyt prioritert å sette i gang flere ruter til det asiatiske markedet, forutsatt at selskapet får fly over Russland.

SAS-aksjen falt nesten 8 prosent onsdag med videre fall på torsdag. Det kom i etterkant av at trafikk-tallene for desember ble publisert. SAS rapportere om en nedgang på 4 prosent i ordinære passasjertrafikk i løpet av årets siste måned.

Nye langdistanse fly

SAS er blant A350-kundene. Selskapet har bestilt åtte maskiner som skal leveres fra 2019.

Ett fly vil ankomme flåten i 2019, mens to fly vil ankomme i 2020 og fem i 2021. Ordren til SAS ble gjort i sammenheng med at selskapet bestilte oppgradering av sine eksisterende Airbus A330, samt fire nye A330-300EX.