Flyselskap

Swiss setter sine Airbus A220 på bakken

Swiss setter sine Airbus

Det sveitsiske flyselskapet Swiss setter sine Airbus A220 på bakken. Selskapet har totalt 29 Airbus A220-fly i flåten, som alle er satt på bakken som følge av en motorfeil. Det er nyhetsbyrået Bloomberg som først omtaler saken.

Motor feilen ble oppdaget under en flyging mellom London og Gèneve. Den førte til at flyet måtte foreta en sikkerhets-landing i Paris.

Franske sikkerhetsmyndigheter omtaler hendelsen med motoren, som er fra Pratt & Whitney, som alvorlig og har overlevert granskningen til National Transport Safety Board i USA, ifølge nyhetsbyrået.

En talsperson fra Swiss sier til Bloomberg at selskapet er i kontakt med myndigheter, Pratt & Whitney, i tillegg til Airbus, om hendelsen tirsdag.

En representant fra Pratt & Whitney sier samtidig at deres motorer «fremdeles møter alle kriterier for å fortsette å være i luften», ifølge nyhetsbyrået.

Airbus A220 settes på bakken

Airbus A220 tidligere kjent som Bombardier CSeries er en serie jetfly som siden 2012 har vært under produksjon og utvikling av kanadiske Bombardier Aerospace.

Flytypen er et tomotors mellomdistanse jetfly. Serien er ment å erstatte CRJ-serien. Flyet har kapasitet til å frakte mellom 110 til 160 passasjerer. Modellen var Bombardier konkurrent til de minste variantene av Airbus A320-serie og Boeings 737-serie.

Flyets rekkevidde ligger på mellom 4 200 og 5 600 kilometer, farten er mellom 840 og 880 km/t og leveres i to underserier, A220-100 og A220-300. Sistnevnte har større passasjerkapasitet og lengre flykropp. Avhengig av flyselskapenes behov er flyene inndelt i klasser. Enten i en kombinasjon av forretningsklasse og økonomiklasse eller en ren økonomiklasse. Setearrangementet er for økonomiklassens del et 2+3 i bredden og for forretningsklassen 2+2. Ellers kan her nevnes flyets egenskaper på rullebane, da det kan trafikkere rullebaner så korte som 1 100 til 1 400 meter.

A220-100 (tidligere CS100) fløy første gang i september 2013. Den forlengede versjonen A220-300 (tidligere CS300) fløy første gang i februar 2015. En lang rekke flyselskaper har allerede tatt i bruk eller bestilt flytypen.

Alle foto: SWISS