Flyselskap

South African Airways er i konkursforhandlinger

 konkursforhandlinger
Foto: South African Airways

Styret i South African Airways har besluttet å plassere selskapet i en kontrollert betalingsutsettelse for å rette opp økonomien. Selskapet flyr imidlertid videre, på tross av konkursforhandlinger.

South African Airways (SAA) kunngjorde i en pressemelding torsdag morgen at selskapets styre har bestemt seg for å sette selskapet i en suspendert betalingsutsettelse så snart som mulig.
Selskapets styre og eksekutivkomité, i samråd med statens eier, Department of Puflic Enterprises (DPE), har forsøkt å finne en løsning på den skrantende økonomien. Konklusjonen var at det var mest hensiktsmessig å starte en såkalt forretningsredning, som på norsk betyr noe som en kontrollert avvikling.

I en slik situasjon settes det i gang en prosedyre der målet er å skape de beste forutsetninger for å rekonstruere et nødlidende selskap. En advokat vil midlertidig føre tilsyn med og lede selskapets aktiviteter, samtidig som den beskytter kreditorenes interesser. Selskapets fly vil fortsette å ta av og lande på vanlig måte.

 

SAA er i konkursforhandlinger

Avgjørelsen om å plassere South African Airways i en kontrollert betalingsutsettelse var enstemmig. Denne løsningen ble vurdert bedre enn alle andre mulige løsninger, og South African Airways unngår derfor – i det minste så langt – konkurs til glede for passasjerer som har kjøpt flybillett.

I tillegg prøver South African Airways å minimere risikoen for verdifall av flyselskapets datterselskaper, mens selskapet vil gi de beste forutsetningene for at utvalgte aktiviteter i konsernet skal fortsette uforstyrret. Og South African Airways vil gjøre alt for å informere sine ansatte løpende.

SAA vet at dette vedtaket gir mange utfordringer og usikkerheter for selskapets ansatte. Selskapet vil delta i målrettet kommunikasjon og støtte for alle personalgrupper i løpet av denne vanskelige tide. SAA vil forsøke å bruke en ny og midlertidig plan og vil snart publisere detaljer. Selskapet setter stor pris på den fortsatte støtten fra både kunder og partnere i reiselivsbransjen rundt om i verden.

Styret i South African Airways vil i nær fremtid utnevne et antall personer som skal inkluderes i den kommende prosessen. Selskapet vil gi nye oppdateringer så snart det er relevant, høres det ut.
Den nye virkeligheten til South African Airways ligner på Alitalia. I løpet av de siste årene har det italienske flyselskapet også vært i en kontrollert betalingsutsett, der den italienske staten garanterer fortsatt drift gjennom en milliard lån.

konkursforhandlinger

Om selskapet i konkursforhandlinger

South African Airways (SAA) er det nasjonale flyselskapet og Sør-Afrikas største flyselskap. Det driver innenrikstrafikk i Sør-Afrika samt utenrikstrafikk til blant annet destinasjoner i Europa og Nord-Amerika. Hovedkontoret ligger i Johannesburg. Flyselskapet ledes av admistrerende direktør Monwabisi Kalawe.

South African Airways ble grunnlagt gjennom et statlig kjøp av et mindre flyselskap, Union Airways i 1934. De første byene selskapet trafikkerte var blant annet Durban og Johannesburg. I 1945 åpnet den første ruten til Storbritannia. Selskapet ble medlem i Star Alliance i 2006.