Flyselskap

Over 14 000 kunder flyr klimakompensert hos Norwegian

Norwegians fem nye direkteruter klimakompensert
Cockpit ombord i Boeing 737-800. Foto: Norwegian.

På under en måned har over 14 000 Norwegian-kunder valgt å kompensere for karbonavtrykket sitt. Dette betyr at 500 000 kroner går rett til nøye utvalgte klimaprosjekter i Laos, Vietnam og Thailand. Mange ønsker å fly klimakompensert.

Det er fantastisk at så mange kunder ønsker å bidra mot en mer bærekraftig luftfart ved først å velge et flyselskap med lavere utslipp og dernest støtte klimaprosjekter i Asia.

Anders Fagernæs, bærekraftsjef hos Norwegian.

Tidligere denne måneden inngikk Norwegian og klimaselskapet CHOOOSE et samarbeid for at flyselskapets kunder enkelt kan kompensere for sitt karbonavtrykk. Initiativet, som har blitt godt mottatt av FNs klimasekreteriat, har også vist seg å være populært blant Norwegians reisende; I løpet av en knapp måned har 14 000 kunder valgt å kompensere for karbonutslippet fra flyvningen sin. Dette tilsvarer over 5 000 tonn CO2 som kundene har bidratt til å redusere. Nærmere 500 000 kroner vil dermed gå til nøye utvalgte klimaprosjekter i Laos, Vietnam og Thailand.

Svært god respons

Norwegians bærekraftsjef Anders Fagernæs er svært fornøyd med responsen fra Norwegians kunder:

– Responsen har vært over all forventning og viser at vi har lykkes i å tilby en enkel løsning som gjør det lett for våre kunder å støtte gode klimaprosjekter, sier han.

– Å støtte FN-godkjente klimaprosjekter er en kostnadseffektiv måte å redusere karbonutslipp på. Men skal du ut å reise i dag er det også viktig å fly smart med moderne og drivstoffeffektive fly, fortsetter han.

Andreas Slettvoll, administrerende direktør i CHOOOSE, er enig:

Norwegian har alltid vært en utfordrer og gjennom dette programmet utfordrer de flybransjen med suksess nok en gang. Med en sømløs integrering i selve bookingen tar Norwegian i bruk ny teknologi for å gjøre det enklest mulig for sine kunder, og setter en ny standard. I dette tilfellet – å kunne adressere karbonavtrykket for reiser, og oppslutningen viser at dette definitivt er veien å gå,.

Klimakompensert godkjent av FN

Ved å tilby klimakompensasjon som et integrert og enkelt alternativ når man bestiller flybilletten, setter Norwegian en pris på passasjerenes faktiske karbonutslipp. Etter å ha valgt en flyvning, blir kunden først informert om sitt CO2-utslipp på den spesifikke ruten sammenlignet med bransjegjennomsnittet. Beregningen til CO2-kalkulatoren er basert på den offisielle metodikken til FNs International Civil Aviation Organisation (ICAO), the International Council of Clean Transportation (ICCT) og Norwegians egne, faktiske utslipp.

De som velger å kompensere kan være trygge på at bidraget blir brukt til å finansiere godkjente prosjekter som reduserer globale CO2-utslipp. Prosjektene er godkjent av FN og Gold Standard, som setter standarden for klima- og utviklingstiltak. Gold Standard inkluderer også bidrag til andre FN-mål for bærekraftig utvikling.

Norwegian er på god vei mot en mer bærekraftig luftfart

Norwegian ble kåret til verdens mest drivstoffeffektive flyselskap på transatlantiske ruter i 2015 og 2018 av International Council on Clean Transportation (ICCT). Det viktigste et flyselskap kan gjøre for miljøet i dag er å investere i nye fly, slik Norwegian gjør. Den nye flyflåten har redusert klimautslippene per passasjer med 30 prosent siden 2008.

– Men dette er på langt nær nok. Frem til lav- og nullutslippsteknologien er tilgjengelig, vil finansiering til grønne prosjekter i utviklingsland bidra til å redusere utslipp nå, fortsetter Fagernæs.

Her er de nøye utvalgte klimaprosjektene Norwegians kunder støtter når de klimakompenserer for reisen sin: 

– I Laos kan Norwegians kunder støtte et lokalt vannkraftprosjekt. Vannkraftverket leverer mer enn 15 000 tonn utslippskutt årlig.

– I Vietnam går pengene til et offshore vindprosjekt som leverer over 140 000 tonn utslippskutt i året. I Vietnam bygges det fortsatt svært mye billig kullkraft. Å bidra til å gjøre vindkraft mer konkurransedyktig er derfor helt sentralt for at Vietnam skal omstille seg til en lavutslippsøkonomi.

– I Thailand kan kundene våre bidra til metanfangst fra et avfallsdeponi. Metan er en svært potent klimagass med opptil 30 ganger sterkere oppvarmingseffekt enn CO2. Prosjektet leverer over 270 000 tonn utslippskutt i året.