Flyselskap

Polske LOT kjøper det tyske charterselskapet Condor

charterselskapet Condor
Polske LOT kunngjorde fredag at selskapet kjøper tyske Condor. Pressefoto: Condor.

Det polske flyselskapet, og Star Alliance medlemmet LOT kjøper Thomas Cooks tyske charterselskapet Condor. LOT oppretter en ledende luftfartsgruppe i Europa som frakter mer enn 20 millioner passasjerer i året, opplyste selskapene på fredag.

Condor, som ifølge kilder ble solgt for rundt 300 millioner euro (3 milliarder NOK), driver en flåte på mer enn 50 fly mens LOT har en flåte på 80 fly. LOT sjefen Rafal Milczarski fortalte at han ser en mulig ordre på rundt 30 fly fra Boeing  og Airbus.

I motsetning til Thomas Cook – ferieselskapet som kollapset i september – fikk Condor en livline fra Tyskland i form av et garanti-lån på 380 millioner euro (3,8 milliarder kroner) av den tyske stat slik at selskapet kunne reddes. I en uttalelse sa Condor og LOT, som er eid av PGL, at de vil tilbakebetale lånet gitt av Tyskland i sin helhet. De regner med at overtakelsen skal fullføres innen april 2020 når antitrustgodkjenninger er sikret.

Kjøpet sikrer fremtiden til Condor og gir dermed sine ansatte, kunder og samarbeidspartnere stabilitet og et stort perspektiv.

Rafal Milczarski, styreleder i PGL.

Selskapene fortaltet at Condor, som konkurrerer med Lufthansa og TUI fly, vil fortsette å operere under sin nåværende ledelse.

Charterselskapet Condor

Condor Airlines, eller Condor Flugdienst, er et tysk charter- og flyselskap som tilbyr destinasjoner i Middelhavet, Asia, Afrika, Europa, Nord-Amerika og Karibia. Selskapet ble etablert i 1955.

LOT Polish Airlines (Polskie Linie Lotnicze LOT) er et polsk flyselskap. Selskapet ble stifet 1. januar 1929, da samtlige flyselskaper det året ble fusjonert inn til et nytt statlig selskap. Selskapets første internasjonale flyvning gikk til București i året 1930. Deretter satte LOT opp ruter til Athen, Helsingfors og Beirut.

I 2004 forsøkte LOT å få innpass på markedet for billige flybilletter ved å opprette datterselskapet Centralwings. Den første flyvningen fant sted på ruten Warszawa – London i 2005. Selskapet fløy ruter fra Polen til en rekke europeiske byer. På grunn av lav lønnsomhet besluttet styret å nedlegge Centralwings i 2009.

Kilde: Wikipedia / Reuters.