Flyselskap

Air Italy legger ned driften – Qatar Airways ønsket å redde selskapet

Air Italy skaper storm Air Italy legger ned
Air Italy Airbus A330 opprinnelig fra Qatar Airways. Foto: Air Italy.

Flyselskapet Air Italy legger ned driften, melder selskapet på egen nettside. 

Frem til og med 25. februar vil andre flyselskaper sørge for at selskapets flyvinger går som normalt. Qatar Airways har siden september 2017 eid 49 prosent av det italienske flyselskapet. Selskapet opplyser i en separat pressemelding at de ønsket å sørge for at Air Italy skulle fortsette driften, men at de øvrige aksjonærene sa nei. 

Flyselskapet var det første selskapet som fløy med Boeing 737 MAX i Europa. Tre eksemplarer av 737 MAX 8 ble levert, og har stått på bakken siden i mars. Flyselskapet hadde ytterligere 17 MAX-fly i bestilling hos Boeing.

Air Italy legger ned
Boeing 737MAX. Air Italy var første Europeiske selskap som gikk på vingene med “sksndalelfyet”. Pressefoto: Air Italy.

Hvem var Air Italy ?

Air Italy var Italias nest største flyselskap målt i antall passasjerer. Selskapet er bygget på gamle Meridiana. Meridiana er et italiensk flyselskap med hovedbase i Olbia. Selskapet ble stiftet under navnet Alisarda 29. mars 1963, med sikte på å fremme turisme på Sardinia. I 1991 ble navnet endret til Meridiana. Takket være fusjonen med selskapet Eurofly og kjøpet av selskapet Air Italy begge charterflyselskaper, har de siste fem årene blitt noen av de viktigste for selskapet. Meridiana har blitt en av Italias viktigste aktører i internasjonale charter, og veksten i ny markeder fortsetter.

Qatar Airways gikk i 2017  inn på eierskaps siden, og Meridiana var kontrollert av AQA Holding (51% Alisarda og 49% Qatar Airways), og var i en prosess med revisjon av strategi og fornyelse av flåten. Selskapets flåte bestod opprinnelig  av Boeing 737 og Boeing 767. Air Italy legger ned driften 11. februar 2020.

Selskapet hadde ruter mellom de største italienske flyplassene og Sardinia. I tillegg til ruter til middelhavs- eller egyptiske destinasjoner, som Kanariøyene, Hellas og Rødehavet.

De viktigste internasjonale destinasjonene var USA (New York fra Napoli og Palermo), Moskva, Mauritius, Kenya, Zanzibar, Madagaskar, Cabo Verde, Senegal, Nigeria, Ghana, Santo Domingo, Cuba og Brasil.