Flyselskap

USA øker tollen på Airbus fly

Foto: Airbus

Amerikanske myndigheter øker tollen på fly fra den europeiske flyprodusenten Airbus fra 10 til 15 prosent.

I oktober i fjor innførte Trump toll på 25 prosent på en rekke europeiske produkter som gjengjeldelse for europeiske subsidier til Airbus. Den 18. mars trer tolløkningen på Airbus fly i kraft, og følger en langvarig handelsstrid mellom USA og flyprodusenten, melder USAs kontor for handelspolitikk (USTR) fredag.

Kunngjøringen kom få dager etter at president Donald Trump sa at det var på tide med en alvorsprat om handelsavtalen med EU.

USA øker tollen etter årelang strid

Etter en årelang strid kom WTO med sin endelige konklusjon i mai 2019:. EU-subsidiene til Airbus hadde skadet den amerikanske konkurrenten Boeing. Subsidiene til Airbus  har kommet i form av rimelige lån til flyprodusenten.

Et voldgiftspanel har nå fastslått at USA kan svare med å ilegge straffetoll på opptil 100 prosent på import fra EU verdt 7,5 milliarder dollar i året. Det tilsvarer drøyt 720 milliarder kroner til dagens kurs. Det er en god del lavere enn 11,2 milliardene USA hadde bedt om.

USA planlegger straffetoll på fly, i tillegg til mat som ost, olivenolje, appelsiner og mel. Straffetollen skal opphøre når subsidieringen av Airbus stanser.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har konkludert med at EUs subsidier til Airbus er ulovlige. Organisasjonen har gitt USA lov til å slå tilbake med økte tollsatser på europeiske varer for å hente inn om lag 7,5 milliarder dollar i erstatning. Den siste utvikling i saken er en justering fra USTR av tidligere tolløkninger, inkludert en 10 prosent tollsats på fly og 25 prosent på vin, whisky, ost og oliven fra flere land.

WHO har i en lignende sak om den amerikanske flyprodusenten Boeing, Airbus’ argeste konkurrent, gitt EU medhold. EU har så langt ikke fått innvilget retten til å øke tollsatsene.