Flyselskap

Sandfast – dette kan reiseforsikringen hjelpe med

Reiseforsikring
Sandstorm i Puerto Rico på Gran Canaria. Foto: Christer Ottesten, Frende

Flyplassene på Kanariøyene er begynt å åpne igjen, men det kan ta tid før flyene er i luften. Dette kan reiseforsikringen hjelpe med, og hva har du krav på ?

Er du sandfast på Kanariøyene skal flyselskapet tilby deg tre alternativer, ifølge Forbrukerrådet; refusjon, omruting så snart som mulig, eller omruting på et senere tidspunkt. På forbrukerrådets hjemmesider står det mye informasjon til reisende om hva du kan ha krav på hvis flyet er innstilt: https://www.forbrukerradet.no/forside/reise/fly/innstilt/

Reiseforsikringen din kan dekke nødvendige og dokumenterte merutgifter til innhenting av reiseruten og overnatting. Hos dem er denne dekningen i utgangspunktet inntil 6000 kroner per person.

Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Reiseforsikring
Foto: Frende Forsikring

– Dette er dekning for utgifter som ikke er dekket av reiseselskapene, eller eventuelle mellomlegg, kravet skal rettes til reiseselskapet først, sier hun.

– Er bagasjen din utilgjengelig fordi den er innsjekket, kan du ha dekning for innkjøp av nødvendige klær og toalettsaker.

Er du på vei til vinterferie på Kanariøyene denne uken er muligheten stor for at du kommer forsinket frem.

– Da kan reiseforsikringen dekke forhåndsbetalt arrangement eller hotell, forteller Slettemoen. Dekningen er på inntil 5000 kroner per person.

Reiseforsikringen og Calima

Calima er et værfenomen som innebærer het vind fra sør eller sørøst, og som forekommer over Kanariøyene flere ganger hvert år, uansett årstid. Det er i gjennomsnitt 20 calimaer på Kanariøyene pr år.

Calima oppstår ved et høytrykk over Nord-Afrika som drar ut mot en passerende kaldfront nord for Kanariøyene. Med vinden følger støv og sand fra de tørre områdene i Nord-Afrika, der vinden begynner. Calima kan føre til ekstremt høye temperaturer når den forekommer og gjør at lufta ser disig ut.

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige. Av og til når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter slik som gresshopper. Calimaer fører også med seg næringsstoffer som kan gi økt algevekst i havet.

Pressemelding: Frende Forsikring