Flyselskap

Ansatte mener SAS undergraver inngåtte avtaler

SAS kvartalsrapport SAS undergraver
Foto: SAS

SAS har stiftet et nytt flyselskap. Leder for SAS Norge Flygerforening i Parat, Jan Levi Skogvang, og leder i SAS Norge kabinforening, Martinus Røkkum, mener SAS med dette har tatt et langt steg i en retning som vil sette ansatte opp mot hverandre.

Skogvang tror SAS nå ber om konflikt med dagens ansatte i selskapet.

– Dersom SAS ønsker, har vi allerede inngåtte avtaler for piloter og kabinansatte i SAS og som enkelt også kan omfatte dette nye selskapet. Slik SAS-ledelsen her går frem, tyder alt på at de vil forsøke å splitte oss ansatte, sier pilotlederen.

Røkkum er enig med Skogvang og er redd SAS nå gjør vårens tariffoppgjør svært vanskelig for seg selv.

– Kabinansatte er lavt lønnet og uten noen reallønnsøkning på snart ti år. For oss ser det ut som om SAS med dette nå ønsker å presse lønn og andre arbeidsvilkår ytterligere ned. Det finner vi oss ikke i, sier kabinlederen.

SAS undergraver inngåtte avtaler

SAS har inngått en tariffavtale for det nye selskapet med den danske fagforeningen FPU og sier ansettelser skal gjøres lokalt «på skandinaviske vilkår». SAS undergraver avtaler i følge Parat.

Når SAS «inngår» avtaler med en fagforening uten at de så langt har ansatte i selskapet, er det grunn til å være skeptisk. SAS gjør avtaler og planlegger uten å ta med oss som ansatte. Det blir det konflikter av.

Jan Levi Skogvang, leder for SAS Norge Flygerforening i Parat.

Han sier SAS ikke har henvendt seg til deres egne ansattes organisasjoner.  Røkkum sier han tar sterk avstand fra fagforeninger som inngår avtaler med et selskap uten ansatte.

SAS ledelse har i det stille startet et nytt “spøkelsesflyselskap”

– Hele grunnlaget for tariffavtaler baserer seg på at det er de ansatte som fremmer krav, forhandler og ender opp med en avtale. Det er ikke slik at man kan inngå avtaler med seg selv og late som om det er en avtale mellom ansatte og selskapet, sier han.

Pressemelding: Parat.