Flyselskap

Svensk flyanalytiker: Spår SAS-konkurs om få uker

Tokyo Haneda Spår SAS-konkurs
SAS Airbus A350-XWB dukker opp på ruten København – Tokyo Haneda

Spår SAS-konkurs om få uker – SAS har ikke råd til å vente mange dager, mener flyanalytiker Jan Ohlson.

Den svenske flyanalytikeren Jan Ohlson mener SAS kun er uker unna konkurs. Uttalelsen kommer etter at SAS konsernsjef Rickard Gustafson at opptil 10 000 ansatte permitteres og at mesteparten av flåten settes på bakken på en pressekonferanse i Frösundavik søndag ettermiddag.

SAS er ikke mange uker fra konkurs. Men jeg tror ikke at det kommer til å skje ettersom den danske stat kommer til å strekke ut en hjelpende hånd. Det kan være i form reduserte eller utsatte skatter og avgifter, som også kan forekomme i Norge og Sverige.

Jan Ohlson til nyhetsbyrået TT.

Spår SAS-konkurs om få uker

SAS har besluttet å redusere store deler av virksomheten fra mandag 16. mars, og frem til det er forutsetninger for å drive kommersiell luftfart igjen. Dessverre tvinger det SAS til midlertidig å redusere arbeidsstyrken med opptil 10.000 ansatte, noe som tilsvarer 90 prosent  av arbeidsstyrken. Reduksjonen vil påvirke hele SAS og vil bli gjennomført i henhold til nasjonal lovgivning i hvert land. SAS gjennomfører disse tiltakene for å kunne gå tilbake til normal drift så snart situasjonen tillater det.

Vi befinner oss i en samfunnskrise. Jeg håper og tror det jobbes med løsninger for å støtte flyselskaper gjennom denne perioden.

Rickard Gustafson på pressekonferansen.

For å ta hånd om kundene, vil SAS de neste dagene så langt som mulig opprettholde en viss trafikk for å muliggjøre hjemreise fra ulike destinasjoner.

Fredag informerte Norwegians konsernsjef Jacob Schram om at selskapet ser seg  nødt til å permittere 5.000 ansatte, noe som tilsvarer nesten halvparten av selskapets ansatte. Søndag kveld informerte Widerøes konsernsjef Stein Nilsen om at de også tar kraftige grep nå:

Planen vår per søndag ettermiddag er å kutte halvparten av vår normale trafikk. Til vanlig flyr vi rundt 420 avganger om dagen, så vi kutter nå om lag 210 avganger per dag. Men jeg vil understreke at dette kan endres.

Stein Nilsen til E24.