Flyselskap

Air France-KLM ber om kontantstøtte

ytterligere i Norden Air France-KLM ber
Pressefoto.

Air France-KLM ber om øyeblikkelig kontantstøtte fra den franske staten, med sikte på å hjelpe flyselskapet i krise med å holde hodet over vannflaten de kommende månedene.

Det er den franske avisen Les Echos melder som først omtalte saken. Ifølge avisen kan kontantstøtten utgjøre “mange milliarder” euro. Selskapet har tidligere fått statsgarantier for lån på opptil 6 milliarder euro, tilsvarende mer enn 65 milliarder norske kroner.

Air France-KLM har valgt å ikke kommentert informasjonen. Forrige fredag sa den franske finansministeren Bruno Le Maire at staten lover å støtte flyselskapet om nødvendig.

Air France-KLM ber om kontant støtte

Air France er et fransk flyselskap med hovedkontor i Paris. Selskapet er et datterselskap av Air France-KLM-gruppen. Selskapet flyr både innenriks og utenlands passasjerflyvninger og fraktruter til 185 destinasjoner i 83 land. Selskapets hovedbaser er på Orly lufthavn og Charles de Gaulle internasjonale lufthavn, begge i Paris, med en mindre base på Saint-Exupéry internasjonale lufthavn i Lyon.

Air France opererer også flygninger i Norge, med ruter fra Oslo lufthavn og Bergen lufthavn Flesland til Charles de Gaulle internasjonale lufthavn utenfor Paris.

Air France ble stiftet i 1933 etter en fusjon av flere mindre franske flyselskaper. Selskapet startet ruter til flere europeiske land, samt til de franske kolonier. Under andre verdenskrig flyttet selskapet sine aktiviteter til Casablanca i Marokko. Etter krigen ble selskapet omgjort til et statlig foretak, og den dag i dag eier den franske stat en stor andel i selskapet, selv om staten har solgt seg delvis ut av selskapet i de senere år.

Air France fusjonerte med det nederlandske flyselskapet KLM mai 2004, noe som resulterte i selskapet Air France-KLM. Air France-KLM ber nå om kontantstøtte. Grupperingen er verdens største flyselskap målt etter omsetning, og det tredje største i verden (størst i Europa) etter antall passasjer-kilometer.

Air France-KLM er en del av SkyTeam-alliansen sammen med Aeroflot, Delta Air Lines, Aeroméxico, Korean Air, Czech Airlines, og Alitalia. Både Air France og KLM flyr under deres egne navn.

KLM har et utstrakt rutenettverk i Norge, og opererer flygninger fra sin base på Schiphol lufthavn utenfor Amsterdam til Bergen, Oslo, Ålesund, Kristiansand, Sandefjord, Stavanger og Trondheim.