Flyselskap

Norwegian Air UK ansatte vil ikke motta lønn i april

Passenger Choice Award Norwegian Air UK
Pressefoto: Norwegian.

Flyselskapet Norwegian Air UK skal søke støtte fra Covid-19  Furlough-ordningen. Men selskapet har ikke midler til å forskuttere de ansatte i mellomtiden.

Piloter og kabinansatte ansatt i Storbritannia (Norwegian Air UK)  har fått beskjed om at de ikke vil motta april-lønnen sin fordi flyselskapet ikke har penger til å betale dem. Flyselskapet har bedt sine 1.000 britiske ansatte om å akseptere betydelige lønnskutt eller oppsigelser i slutten av mars. Nå er de ansatte er informert om at flyselskapet ikke har “tilgjengelige midler til å betale noen ansatte på den kommende lønningsdagen” den 25. april.

Selskapet har til hensikt å søke om den Britiske regjeringens overordnede ordning for å dekke inntil 80% av ansatte lønn opptil £ 2.500 (NOK 30.000) når den åpnes 20. april. Men selskapet har ikke midler til å forskuttere de ansatte  i mellomtiden.

Medarbeiderene har mottatt et brev om den forsinkede betalingen. Det er den britiske avisen The Guardian som først omtalte saken. Flyselskapet venter fremdeles på  redningspakker fra den Norske stat. Norwegian har foreløpig ikke klart å sikre seg den Norske Regjeringens støttepakke til nå. Derfor har selskapet  måttet treffe drastiske tiltak for å overleve frem til mai, ”heter det i brevet.

For å innfri kravene til statsstøtte fra den Norske Regjeringen, trenger lavprisselskapet kreditorene sine for å godkjenne redningsplanen sin, som foreslår å konvertere 44,5 milliarder kroner (gjeld) til egenkapital mens de utsteder nye aksjer. Flere meglerhus regner med at det meste av aksjonærenes penger er tapt – og kursmålet hos flere av dem varierer nå mellom null og én krone.

Norwegian Air UK

Brevet er sendt til ansatte hos OSM Aviation UK HR, et bemanningsselskap som har arbeidsgiveransvaret for Norwegian britiske ansatte. Selskapet er 50% eid av Norwegian. Piloter og kabinbesetning advares om at “en optimistisk lønningsdato ville være 1. mai”. Samtidig kan det bety at april-lønnen først mottas i midten av mai.

OSM har vært i kontinuerlig dialog med de aktuelle fagforeningene for å oppnå en best mulig avtale for ansatte med base i Storbritannia.

Norwegian er det tredje største lavprisselskapet i Europa etter easyJet og Ryanair. I midten av mars parkerte flyselskapet mesteparten av sin flåte frem til midten av juni. Samtidig ble 90% av staben permittert.