Flyselskap

Flyleveranser satt på vent hos SAS

satt på vent Lufthansa Technik Ingen beslutning om salg
Pressefoto: SAS

Åtte nye fly er på vei til SAS i løpet av året. Men når de skal leveres, er høyst usikkert Airbus har forsinket produksjonen og SAS venter spent på å motta flere fly for tiden. Foreløpig er flylevereranser satt på vent.

SAS har for tiden bestillinger for Airbus på tre forskjellige flymodeller: A350-langdistanse flyet og to versjoner av A320-familien. I følge den opprinnelige planen
flåten vil bli utvidet i år med en A350-900, en A321LR og seks A320neo.

Satt på vent – forsinkelser hos Airbus

Men hvordan det egentlig kommer med disse leveransene er uklart. Usikkerheten som kjennetegner hele flyindustrien har fått Airbus til å senke produksjonsraten i fabrikkene i Hamburg og Toulouse, for tiden er det:

  • A320 – produseres det 40 maskiner per måned mot tidligere 63
  • A330 – produseres det 2 maskiner i måneden sammenlignet mot tidligere 40
  • A350 – produseres det 6 maskiner i måneden sammenlignet mot tidligere 10

SAS har ingen flyleveranser i vente de neste to månedene, blant annet fordi Airbus ikke leverer i samme takt som før. Samtidig er flyprodusenten bekymret for å levere maskinene som tross alt vil være klare i stedet for å bli parkert der det er plass, som de fleste av verdens flyflåter. På den andre siden haster det ikke for SAS med å motta flere fly for tiden fordi de ikke kan settes i trafikk så lenge covid-19 krisen bremser lufttrafikken. Det er ingen klar informasjon om hvordan ligningen går sammen. Leveringskontraktene kan delvis reforhandles for å komme frem til løsninger som passer begge parter.