Flyselskap

SAS til danske ansatte: Gå ned i lønn eller motta oppsigelsesvarsel

 

motta oppsigelsesvarsel
Illustrasjonsfoto: SAS.

Flyselskapet har i dag lagt frem en forventet nedgang på millioner av passasjerer. Nå stilles danske ansatte et ultimatum: Gå ned i lønn eller motta oppsigelsesvarsel.

Om lag 1800 av 2600 av SAS danske ansatte har, eller står overfor et vanskelig valg: Enten blir de sendt hjem «permittert» i inntil halvdelen av arbeidstiden og får tilsvarende mindre lønn, eller så har de ikke lenger jobb .
Når de ansatte mottar henvendelsen i innboksen, har de 24 timer på seg til å ta avgjørelsen om de vil si ja til avtalen.

Vi er veldig hardt rammet av koronakrisen, og vi vil være det en stund fremover. Vi er fortsatt i krise.

Sille Beck-Hansen, fungerende pressesjef i SAS Danmark

Ordningen som SAS vil benytte seg av er den nye arbeidsdelingsavtalen som ble vedtatt blant regjeringen og arbeidsmarkedets parter i forrige måned.

SAS går i gang med storstilt redningsplan

Gå ned i lønn eller motta oppsigelsesvarsel

Nye tall viser at SAS hadde 73 prosent færre passasjerer i september i år enn i samme periode i fjor. Det tilsvarer 2,3 millioner færre passasjerer ombord i flyene på bare en enkelt måned, og er betydelig dårligere enn det de tidligere hadde forventet.
Og det er den overordnede grunnen til at mange blir «sendt hjem», forklarer SAS pressesjef.

Ansatte kan risikere å tape 50 prosent av lønnen. Hvordan kan du forsvare det overfor de ansatte?

Dette er en avtale inngått med arbeidslivets parter. Denne avtalen må sikre at vi kan opprettholde jobber og få selskapene gjennom krisen.

Fagforeninger: Vi forstår SAS godt

Flertallet av SAS ansatte vil i den kommende tiden bli påvirket av arbeidsdelingen.  De fleste av HKs 450 medlemmer, som er ansatt i SAS, får tilbud om en arbeidsdeling fra 15. oktober.

Faktaboks

Slik fungerer den danske ordningen om «arbejdsdeling»
Ordningen som er utarbeidet av regjeringen og arbeidslivets parter,  og trådte i kraft 14. september og frem til 31. desember i år. Med ordningen kan bedrifter sende ansatte hjem mellom 20 og 50 prosent av arbeidstiden. Når de er hjemme, kan de motta en økt dagpengesats på inntil DKK 23.000 per måned. Den ansatte vil ikke motta lønn i perioden de forblir hjemme, men vil i stedet motta dagpenger.
En arbeidsdeling må vare i minst fire uker og kan vare i maksimalt fire måneder. Arbeidsdelingen må være påbegynt senest 31. desember.
Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering & SAS