Flyselskap

Icelandair setter inn Boeing MAX på skandinaviske ruter

Icelandair setter
Boeing 737 MAX. Pressefoto: Icelandair.

Flyforbudet for Boeing 737 MAX vil snart bli opphevet. Boeing håper man at flere og flere flyselskaper nå skal planlegge flyet i drift for neste år. Icelandair setter inn Boeing 737 MAX på utvalgte destinasjoner i Skandinavia.

Flyforbudet for Boeing 737 MAX nærmer seg. Selv om en nøyaktig dato ennå ikke er satt, mener de fleste observatører at siden både EASA og FAA i utgangspunktet ga klarsignal, burde 20-måneders flyforbud snart oppheves. Dette har ført til at flyselskapene gradvis begynte å innlemme flymodellen i flyplanleggingen for neste år. American Airlines var tidlig ute og kunngjorde at 29. desember skulle en første MAX8 være i lufta. Hvis flyforbudet oppheves, er det altså.

Icelandair setter inn MAX på Skandinavia

Icelandair er egentlig ikke så opportunistiske , men det islandske flyselskapet har planlagt flyet i den kommende sommer ruteplanen. Flyselskapet har, som alle andre, blitt hardt rammet av pandemien, og den kommende vintersesongen er trafikken nede på et minimum med omtrent et dusin destinasjoner.

Neste sommer vil tempoet imidlertid øke betydelig med tanke på å fly 34 ruter, inkludert den helt nye ruten til Tenerife. Med dette vil også den nye Boeing 737 MAX tas i bruk. De hadde ikke tid til mer enn et par svinger før flyforbudet ble innført, og totalt seks fly ble stående. MAX vil først og fremst erstatte den aldrende 757 som har vært ryggraden i flåten, og for tiden er fem 737 MAX8 og en 737 MAX9 parkert på Island. Men de er nå planlagt og skal angivelig fly til åtte destinasjoner. I Skandinavia er det på rutene til Bergen og Billund som er relevante, men København kan også drives med en av de to MAX-maskinene.

Made in China Icelandair setter
Fortsatt flyforbud for Boeing 737MAX. Foto: Boeing

Dette er Boeing 737 MAX

737 MAX er en familie av tomotors kort- og mellomdistanse passasjerfly som er utviklet av amerikanske Boeing Commercial Airplanes. Denne familien er basert på Boeing 737 Next Generation-familien som den erstatter. Den representerer fjerde generasjon av 737-familien. Den viktigste endringen er bruken av større og mer effektive CFM International LEAP-1B-motorer. Flykroppen har også gjennomgått enkelte modifikasjoner. Første leveranse av 737 MAX fant sted i 2017, 50 år etter at 737 gjennomførte sin første flyvning. Boeing hadde per januar 2019 bekreftede bestillinger av totalt 5 011 fly av typen 737 Max fra 78 kunder.

Tidligere fly utviklet av amerikanske Boeing Commercial Airplanes blir ofte nevnt med Boeing i navnet. Produsenten har derimot ved lansering av 737 MAX gjentatte ganger presisert at flytypen kun heter 737 MAX, altså ikke Boeing 737 MAX.

Boeing 737 Max ble satt på bakken over hele verden i mars 2019 etter to fatale ulykker med fem måneders mellomrom. Totalt 346 mennesker mistet livet i de ulykkene.

%d bloggere liker dette: