Flyplass

Gardermoen håndterer pandemien best og er den største i Norden

Gardermoen håndterer
Foto: Avinor.

Norge er det landet i Norden som har taklet best nedgangen i luftfarten best. Dette betyr blant annet at tre av de største nordiske flyplassene nå er norske. Gardermoen håndterer pandemien best.

Pandemien vil fortsette å påvirke flytrafikken også i 2021, og tilbakegangen vil bli enda tydeligere når tallene for fjoråret nå presenteres. De største flyplassene i Europa rapporterer jevnlig om 70-80-90 prosent nedgang i fjor. Et av mange svimlende eksempler er Heathrow, som «mistet» nesten 59 millioner passasjerer i fjor. Dette tilsvarer to normale år ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

I Norden tegnes kartet nå for de fire storbyflyplassene i Oslo, Stockholm, København og Helsingfors. I mange år har rangeringen vært komplett med Kastrup på topp, selv om Oslo har vokst jevnt og har noen måneder hatt en bedre utvikling enn København. Nå fullføres den i løpet av koronaåret 2020 da Oslo overtok som den klart største flyplassen i Norden.

Flyplass Land 2020 2019 Endring
OSL Norge               9,0             28,6 63 %
CPH Danmark               7,5             30,3 73 %
ARN Sverige               6,5             25,6 85 %
HEL Finland               4,9             20,1 75 %
Ikke stang inn for København. Pressefoto: CPH

Gardermoen håndterer det best – også Norske flyplasser på topp 10

I alle kommentarer om passasjertallene blir den åpenbare grunnen, Covid-19, påpekt. Det har først og fremst påvirket internasjonale flyvninger, og livlinjen er i stedet innenlandstrafikk. Dette forklarer til en viss grad hvorfor Norge, med et stort innenriksnett, nå har den største flytrafikken i Norden. Den norske stat har også vært aktiv og anskaffet et stort antall flyreiser for å holde mulighetene for å reise i gang.

Den sterke innenrikstrafikken i Norge har også gjort at Göteborg Landvetter, som de siste årene har vært den femte største flyplassen i Norden, nå har glidd ned og blitt passert av to norske flyplasser:

Bergen 2,7 millioner
Trondheim, 1,8 millioner
Landvetter, 1,5 millioner

En sammenligning av den totale trafikken i hvert land viser at i Norge fløy 20 millioner mennesker i fjor, mens tallet i Sverige er 10,2 millioner

%d bloggere liker dette: