Flyselskap

Airbus godtar at Norwegians 88 flybestillinger kanselleres

flybestillinger kanselleres fulle fly i juli gambler med passasjerene leier inn passasjervekst i mai gratulerer med dagen storbyferie dekke alle rutene Norwegian med passasjervekst
Airbus A321 sharklet – Foto: Airbus.

Ikke uventet har Norwegian inngått en avtale med Airbus om å kansellere sine utestående ordrer. Alt i alt skal 88 flybestillinger kanselleres det inkluderer 30 av langdistanse A321LR. Norwegian slipper ikke ut av avtalen uten en bot. Airbus vil beholde eventuelle forskuddsbetalinger, og flyselskapet vil fortsatt skylde det nesten 7 millioner kroner.

Som forventet har Norwegians restrukturering ført til en kansellering av utestående flybestillinger. Det rapporteres at flyselskapet har avtalt vilkår med Airbus for å kansellere kontrakten for nye fly, som ble delt med den irske høyesteretten i dag.

Reuters rapporterer at advokater som representerer flyselskapet og Airbus i retten fortalte at det var oppnådd enighet om 88 fly i bestilling med flyprodusenten. Norwegians advokat Brian Kennedy fortalte i rettshøringen.

Vi har kommet til en enighet i løpet av den siste tiden vilkårene for en samtykkeordre.

88 flybestillinger kanselleres

Under en større avtale som opprinnelig ble undertegnet i 2012, og deretter revidert flere ganger, hadde Norwegian gått med på å kjøpe 100 fly fra Airbus. I følge flyprodusenten nåværende ordrebok var 88 av disse fremdeles utestående for levering. Den opprinnelige A320neo-bestillingen på 100 fly var omgjort til å omfatte 30 A321LR, beregnet på transatlantiske ruter.

Airbus A321LR – Foto: Airbus.

For det tradisjonelt Boeing-tunge flyselskapet skulle dette være den første innpasset til Airbus. Imidlertid begynte kalde føtter på bestillingen etter hvert som kontantkrisen fortsatte å skade Norwegians økonomi.

I 2019 ble det avslørt at Norwegian hadde fjernet fem A320neo fra Airbus ordrebøker. Leveranser av andre fly ble utsatt, ettersom Norwegian forsøkte å vri seg ut av sitt engasjement med den europeiske produsenten. Til dags dato har det ikke blitt utført noen leveranser av Airbus til Norwegian, og nå ser det ut som om de aldri vil gjøre det.

Men Norwegian går ikke bort fra avtalen uten bøter. Ifølge Reuters vil Airbus tilbakeholde alle forskuddsbetalingene de har mottatt til dags dato. På toppen av dette vil flyselskapet fortsatt skylde7 millioner kroner.

utsettelse av Norwegians bestilte fly flybestillinger kanselleres
Boeing 737 MAX 8 – Norwegian var planlagt største kunde. Pressefoto: Norwegian.

Hva med Boeing?

Da Norwegian la inn  Airbus-ordren, var det i en periode med utrolig vekst. Totalt sett ble det inngått kontrakter til en verdi på mer enn 75 milliarder kroner med både Boeing og Airbus, for levering mellom 2020 og 2027.

Siden den gang har det vært tøft for det rød-dysene. I tillegg til sin egne økonomiske problemer, har den måttet takle at 18 737 MAX 8 ble parkert, og andre problemer med motorene på 787 Dreamliners.

I fjor sa selskapet at de ville kansellere alle 97 flyene i bestilling fra Boeing med bakgrunn i de forskjellige utfordringene disse flyene (737 MAX8). Norwegian søkte også kompensasjon fra produsenten for 737 MAX-parkeringen. Imidlertid viser Boeings ordrebok fortsatt forpliktelsen i etterslaget, og motkrav har angivelig blitt utstedt av den amerikanske produsenten.

Foreløpig er det ikke kommet noen konklusjon vedrørende Boeing-ordren, men når den irske Høyesterettsmøtet fortsetter denne uken får vi sikkert høre mer om dette.

%d bloggere liker dette: