Flyselskap

Icelandair flyr norske forskere hjem fra Antarktis

Det islandske flyselskapet Icelandair hentet denne uken hjem deler av det norske forskningsmannskapet fra forskningsstasjonen Troll i Antarktis. Forskerne hadde vært på Troll i opptil 16 måneder. 6 piloter, 13 mannskap og én flyingeniør fra Icelandair bistod i prosjektet.

Prosjektet ble drevet av Loftleidir, et datterselskap av Icelandair Group, som spesialiserer seg på charterflyvninger. Det var et unikt prosjekt om å hente hjem forskerne fra det norske forskningsinstituttet Troll, som eies og drives av Norsk Polarinstitutt (NPI). Icelandair har forberedt turen siden september 2020.

Reisen involverte mye planlegging på grunn av de unike forholdene på Antarktis, og blant annet var det behov for å lage en landingsstripe på is. Prosjektet involverte 6 piloter, 13 mannskap og én flyingeniør fra Icelandair. Målet var å returnere forskerne til Norge og samtidig levere forsyninger til det forskningsmannskapet som må bli på Troll ut våren. Noen av forskerne hadde vært i Antarktis i 16 måneder.

Vi fløy ganske fornøyde nordmenn tilbake til Oslo. Turen gikk veldig bra, og været i Dronning Maud Land var langt bedre enn forventet. Det var faktisk bedre vær og forhold der enn på Island.

Bjartmar Örn Arnarsson, co-pilot hos Icelandair.

Antarktis Icelandair
Pressefoto: Icelandair.

Icelandair i Antarktis

– Vi gjorde en flott og jevn landing på den blå isen. Vi ble møtt med en varm velkomst av det norske mannskapet, med utstyr for å betjene flyet og der vi tok bilder. Det var en glede å se at gruppen fortsatt var så sammensveiset etter mange måneders forskningsarbeid og å få fly dem hjem.

Troll-stasjonen har vært i operasjon siden 1990. Flyplassen der drives av Norge, som ble offisielt åpnet av Dronning Sonja i 2005. Flyplassen ligger på is og snø, og er 2500 meter lang, der den ligger 1200 meter over havet. Elleve andre land får lov til å bruke den, etter avtale med Norge.

Etter 4 dager og 42 flytimer var flyet tilbake på Island. Loftleidir har gjort seg internasjonalt kjent de siste årene med sine prosjekter i utlandet, og viser de forskjellige charterflyprosjektene som Icelandair Group er involvert i gjennom Loftleidir. Dette skaper viktige inntekter for selskapet, noe som er spesielt nyttig i disse tider når tradisjonelle passasjerreiser er på et minimum.

 

%d bloggere liker dette: