Flyselskap

EU godkjenner plan for vaksinerte og land med lave COVID-smittetall

EU godkjenner
Foto: pixabay.com

EU godkjenner planen for å tillate vaksinerte reisende, og land med lave COVID-19 smittetall.

EU godkjente et forslag om å la vaksinerte turister fra utenfor EU besøke denne sommeren. De stemte også for å lempe på kriteriene og gi ut en ny liste over «sikre» reiseland. De trygge landene, som besøkende kan komme inn uten vaksinering, er de med 75 eller færre Covid-19 smittet per 100 000 mennesker de siste 14 dagene.

For å komme inn i EU må reisende ha fått satt en av de EU-godkjente vaksinene. Imidlertid har en offisiell tidslinje for gjenåpning fortsatt ikke blitt satt, og land står fortsatt fritt til å sette sine egne opptaksregler.

Når kan vaksinerte reisende besøke EU-land?

På en pressekonferanse denne uken sa Christian Wigand, talsmann for EU-kommisjonen, at EU «nå vil anbefale medlemslandene å lette noen av de nåværende restriksjonene» for de som har blitt vaksinert. Ingen nøyaktig tidslinje er publisert.

President i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, sa imidlertid i et intervju med The New York Times 25. april at det forventes at vaksinerte amerikanske reisende kan få reise til Europa i sommer. Når EU forbereder seg på å åpne for besøkende fra land med en god epidemiologisk situasjon, forbereder EU seg på å publisere en liste over de COVID-sikre landene som referanse.

EU foreslår politikk for sine medlemsland, men enkelte land legger til slutt ut egne regler. For eksempel ønsker Italia nå amerikanske reisende velkommen på COVID-sikre flyreiser. Frankrike forbereder seg på å ta imot vaksinerte reisende fra land utenfor EU 9. juni. Noen europeiske land som ikke er EU-medlemmer, som Island, har allerede åpnet sine grenser for vaksinerte reisende.

Eu godkjenner
Foto: Pixabay.com.

EU godkjenner plan – må jeg ha mottatt en spesifikk vaksine?

Det er viktig å merke seg at de mottatte vaksinene må være godkjent av European Medicines Agency, som inkluderer vaksinene Moderna, Pfizer / BioNTech og Johnson & Johnson. Dette kan potensielt utvides til å omfatte vaksiner godkjent av Verdens helseorganisasjons nødprosess.

WHO har listet opp Pfizer / BioNTech, Astrazeneca-SK Bio, Serum Institute of India, Janssen, Moderna og Sinopharm vaksiner for nødbruk.

Trenger jeg et vaksinepass?

Dette er ikke avklart ennå. Det forventes at reisende vil måtte bekrefte vaksinasjon med dokumentasjon som er kompatibel med EUs foreslåtte Digital Green Certificate, som det anslår kan være i bruk innen juni. Det er uklart hva som er akseptabelt bevis på vaksinasjon.

%d bloggere liker dette: